Automobilom u Šengen: Francuska

0

A ako vas, ne daj bože, zaustavi policija da vozite 50 km/h brže od ograničenja odmah vam se naplaćuje kazna, oduzima dozvola, a vozilo konfiskuje.

 

 

Francuske kamere kraj puta

 

Kazne za prekoračenja na francuskim putevima:

1-20 km/h = 68 evra, 1 kazneni bod
20-30 km/h = 135 evra, 2 kaznena boda
30-40 km/h = 135 evra, 3 kaznena boda, oduzimanje dozvole na tri godine
40-50 km/h = 135 evra, 4 kaznena boda, oduzimanje dozvole na tri godine
>50 km/h = 1.500 evra, 6 kaznenih bodova, oduzimanje dozvole na tri godine
>50 km/h (ponovljeni prekršaj) = kazna zatvora od tri meseca, 3.750 evra, 6 kaznenih bodova, oduzimanje dozvole na 3 godine

Međutim, Francuzi vam daju olakšice ako ste pošteni i priznate prekršaj. Tako da ako platite kaznu u roku od 15 dana cifra se umanjuje (npr. kazna je 68 evra, ako je platite u roku od 15 dana ona iznosi 45 evra).

 

Suprotno je ako kasnite sa plaćanjem. Posle 45 dana od prekršaja kaznu plaćate u uvećanom iznosu (npr. kazna od 68 evra posle 45 dana raste na 180 evra). Početna kazna od 65 evra maksimalno može da iznosi 450.

Ovoliko pažnje posvećujemo priči o kaznama za prekoračenje brzine jer na francuskim putevima vlada opšta pometnja. U rastojanju od nekoliko stotina metara možete videti znakove koji pokazuju 70, pa 90, pa 50 km/h, a da put sve vreme ostaje manje-više isti.

 

Na to su se žalili mnogi Francuzi i vodila se velika medijska kampanja oko usklađivanja dozvoljene bzine, ali se nije mnogo odmaklo u rešavanju problema.

 

Ceo mehanizam u kanti za đubre

Ali, za razliku od toga, francuske kamere koje hvataju prekršaje su jako dobro raspoređene i organizovane. Otprilike 500 metara pre svake se nalazi jasan znak, na desnoj strani puta ili na centru ako je u pitanju autoput.

 

 

Mada, iako je znak veoma vidljiv, kamere su tako dobro kamuflirane da vam nikada ne bi palo na pamet da se tu nalaze. I tako dok se vi nadate da ćete za nekih pola kilometra naići na njih kako vise uz oznake iznad autoputa, niste ni primetili da ste prošli pored kante za smeće na 430. metru u kome je bila smeštena i koja vas je zabeležila.

Pored 1.000 fiksiranih, širom Francuske postoje i stotine mobilnih kamera, poput one iz kante za smeće, gore opisane. One mogu biti u nekom vozilu koje je zaustavljeno pored puta, a po pravilu bi moralo da stoji obaveštenje da postoje. Međutim, mala kamera, još manji znak, i vi prođete ne primetivši ga.

Trik sa ovim malim mobilnim kamerama je što su uvek negde u njihovoj blizini i policajci, koji vas zaustavljaju čim budete uslikani kako kršite propis. A tada nema veze što ste stranac, plaćate pun iznos kazne i to na licu mesta, da ne uteknete iz zemlje u međuvremenu.

Kako je prema novom zakonu u Srbiji zabranjena bilo koja vrsta sistema za otkrivanje ili ometanje radara, nemojte s tim kretati na put, ali kada stignete u Francusku mogli biste da razmislite o kupovini, posebno ako nameravate da automobilom obilazite zemlju. Važno je samo znati da su sistemi za ometanje ilegalni, a sistemi za upozoravanje na postojanje radara povezani sa GPS-om sasvim legalni deo opreme automobila.

 

 

 

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola

Dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5 promila. To je oko dve čaše vina za prosečnu osobu. Kazna za prekoračenje limita zavisi od toga koliko ste popili. Ako aparat izmeri između 0,5 i 0,8 plaćate 135 evra odmah, gubite 6 poena i nećete moći da vozite dok vam nivo ne spadne ispod 0,5.

Ako imate više od 0,8 konfiskuje vam se dozvola, plaćate 4.500 evra kaznu ili  2 godine zatvora, zavisi kako sudija odluči. A ako ste stranac, umesto oduzimanja bodova može vam se zabraniti da naredne tri godine vozite francuskim putevima.

U slučaju da vas uhvate da vozite pod dejstvom narkotika kazna koju plaćate može iznositi do 9.000 evra (zavisno od droge koju konzumirate) ili 9 godina zatvora.
Stvari se još više komplikuju ako se izazove udes za vreme vožnje pod dejstvom alkohola. Novčana kazna je od 30.000 do 150.000 evra, plus zatvor.

Zaključak je samo jedan: želite da degustirate francuska vina i sireve, nemojte da vozite! Može da košta više od jednog noćenja više.

http://english.controleradar.org/french-speed-camera.php – spisak kamera na putevima Francuske

Parkiranje u Francuskoj

 

Parking prostor se uglavnom naplaćuje u svakom francuskom gradu, a nalazi se na samom kolovozu i obeležen je belim tačkama. U blizini svakog parkinga se nalazi aparat za plaćanje i izdavanje priznanica. Kad je dobijete, stavite je na kontrolnu tablu tako da kontrolor može da je vidi. Parking koji ima znak "payant“ se naplaćuje, a onaj bez toga je slobodan.

Ako na parking mestu stoji žuti znak, onda je ono rezervisano za invalide i tu NIKAKO ne smete da stanete. Za razliku od toga prostor na pločniku oivičen žutom linijom znači da tu možete stati na kratko da ostavite neku robu ili da putnici izađu. Ako prekršite ova pravila kazna je 75 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here