Vesti
Penzioneri šampioni 2012, 2014. i 2017. godine

Pripreme za tradicionalni turnir u malom fudbalu “Avala kup 2019” uveliko su u toku. Početak ove amaterske lige u kjojoj učestvuju članovi srpske zajednice Sidneja i ove godine je planiran za septembar, odnosno odmah po završetku državnih i nižerazrednih prvenstava na teritoriji Novog Južnog Velsa.

“Avala kup” je turnir s tradicijom dugom dve decenije i predstavlja najmasovniju i najdugovečniju fudbalsku smotru ove vrste u Australiji. Ovo takmičenje okuplja fudbalske ljubitelje, igrače amatere, veterane, a neretko učestvuju i aktivni premijerligaški igrači sa teritorije Novog Južnog Velsa. Da popularnost turnira ne jenjava pokazuje i učešće novih mlađih ekipa na prošlogodišnjem nadmetanju. I na ovaj način je potvrđeno da je “Avala kup” više od fudbalskog turnira i da je postao neraskidivi deo srpske zajednice u Sidneju.

Organizatori za ovu godinu spremaju novitet u vidu promene formata takmičenja. Putem svoje Fejsbuk stranice, ovih dana sprovode anketu u kojoj su svim učesnicima i navijačima predložili dve opcije: ligu sa maksimalno 14 timova kao u prethodnim sezonama ili turnir sa 16 ekipa podeljenih u četiri grupe, koje bi se igrale po sistemu Lige šampiona. Posle dva kruga međusobnih mečeva, po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasirale bi se u osminu finala, od koje bi počela eliminaciona faza takmičenja.

Na osnovu dosadašnjih glasova na Fejsbuk stranici “Avala kupa”, jasno se vidi da ubedljivu prednost ima “sistem Lige šampiona” za koji je do sada glasalo 70 odsto učesnika ankete. Da li će se ovaj format i usvojiti ostaje da se vidi, jer ipak se radi o amaterskom takmičenju i postoji očigledan problem u tome kako odrediti nosioce i izbeći da se u istoj grupi nađu četiri jača ili četiri slabija tima. Ipak je glavni cilj “Avala kupa” i osnovni interes svih uključenih u ovo takmičenje da se obezbedi što zanimljivije i ravnopravnije takmičenje za sve aktere i mnogobrojnu publiku koja dolazi u Sportski centar u Bonirigu da bodri članove porodice, prijatelje ili komšije.

Rivalstvo Orlova i Penzionera

Najuspešnija ekipa u istoriji “Avala kupa” su Ravni Kotari sa čak sedam osvojenih titula. Međutim, u poslednjoj deceniji, otkako se turnir vratio na svoju originalnu lokaciju u Bonirig, primat su preuzele druge dve ekipe, koje su naročito od 2012. do danas razvile i veliko rivalstvo na terenu. Reč je o aktuelnim šampionima Orlovima i njihovim prethodnicima – Penzionerima. Ove dve ekipe se u poslednjih sedam godina smenjuju na tronu, a samo jednom su ih “poremetili” Vukovi.

Osvajači “Avala kupa” 2012-2018.

2012. Penzioneri

2013. Orlovi

2014. Penzioneri

2015. Vukovi

2016. Orlovi

2017. Penzioneri

2018. Orlovi

DRUGA PREMIJER LIGA NOVOG JUŽNOG VELSA

Beli orlovi na severu Sidneja

Beli orlovi iz Boniriga ovog vikenda ponovo igraju u gostima, a rival im je ekipa GHFA Spirit. Utakmica se igra u subotu od 19 časova na stadionu Kristi Park, u naselju Mekvori na severu Sidneja. Orlovi posle 18 kola zauzimaju šestu poziciju na tabeli sa 27 bodova, 12 manje od vodećih Marinerfsa sa severnih obala Sidneja.

KANALI KUP NA TERITORIJI BRIZBEJNA

“Sveti Đorđe” u četvrtfinalu

Fudbaleri “Svetog Đorđa” iz Vilavonga plasirali su se u četvrtfinale Kanali kupa na teritoriji Brizbejna. Oni su kao gosti pobedili Slaks Krik Tajgerse sa 1:0, golom Kristijana Samjuelsa u prvom minutu nadoknade vremena.

Srpski klub je tako nastavio sjajnu seriju od čak 12 vezanih utakmica bez poraza u svim takmičenjima, za šta definitivno najveće zasluge pripadaju treneru Daniju Gnjidiću, koji je ekipu preuzeo sredinom aprila. “Sveti Đorđe” je u tom momentu bio u sredini tabele Prve kepital lige Brizbejna, a od prošlog vikenda je lider šampionata.