Avandia – otrovni lek na srpskom tržištu

0

Govori se o oko 80.000 umrlih zbog ovog leka, koji je pre desetak godina kada se pojavio na setskom tržištu slovio za revoluciju u regulaciji šećera u krvi.

 

Odbor za finansije američkog senata na 334 strane izveštaja je opisao ćutnju proizvođača "Avandie“, firme "GlaxoSmithKline", koja je godinama znala za izuzetno visoke rizike korišćenja ovog leka.

"Amerikanci, ali i drugi, imaju pravo da znaju da postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani s korišćenjem "Avandije“, a GlaxoSmithKline (GSK) je trebalo to da im kažu", rekao je američki senator. On je dodao da pacijenti imaju poverenje u farmaceutske kompanije, a GlaxoSmithKline je zlouporabio to poverenje.

Proizvođač GSK je odbacio tvrdnje Senata po kojima lek nije siguran, a portparol firme Nensi Pekarek je rekla da je FDA pregledala sve raspoložive podatke i zaključila da lek ne treba povući sa tržišta. Ona je dodala da je sedam kliničkih ispitivanja dokazalo da lek nije povezan s povećanim brojem srčanih udara.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kažu da kroz aktivnosti Nacionalnog centra za praćenje neželjenih dejstava lekova kontinuirano prate situaciju na našem tržištu.

 

“To se čini preko prijava neželjenih dejstava koje dostavljaju lekari i farmaceuti, ali i procenom periodičnih izveštaja o neželjenim reakcijama na lekove. Centar je u stalnoj saradnji i vezi sa kolaborativnim centrom SZO za praćenje neželjenih reakcija lekova u Upsali“, kaže Pavle Zelić iz Agencije.

 

Prema prijavama se formira tzv. bezbednosni profil leka, ali se ne prave nikakve liste prema ozbiljnosti ili učestalosti neželjenih dejstava. Takođe se ne sprovode istraživanja o pojedinim lekovima jer je to odgovornost proizvođača. Mogući rizici primene nekog leka sagledavaju se prema potencijalnoj koristi prilikom sprovođenja terapije tim lekom.

 

Posledično, rizici pri primeni jednog leka, kada je benefit značajan, biće prihvatljivi, dok je za drugi lek stepen prihvatljivosti rizika značajno manji usled manjih "dometa" primenjene terapije, objašnjava Zelić.

“O tome da li neki lek treba da se povuče sa tržišta procenu vrši Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, na osnovu novih bezbednosnih informacija sagledanih u svetlu benefita primenjene terapije, kao i na osnovu procene dokumentacije dostavljene od strane proizvođača. ALIMS zatim sprovodi povlačenje leka sa tržišta u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i nosiocem dozvole za stavljanje leka u promet u Srbiji“, rekao je Zelić.

 

Poslednji slučaj povlačenja leka dogodio se nedavno, kada je iz upotrebe izbačen lek za mršavljenje "Reduktil" jer je utvrđeno da rizik prevazilazi korist.

 

 Naziv leka  Proizvođač  Nuspojave
Alli ili Xenical (Orlistat), tablete za mršavljenje GlaxoSmithKline slabost i hronični umor, braon boja mokraće, žutica, mučnina i povraćanje, teško oštećenje jetre
Avandia (Roziglitazon), lek protiv dijabetesa GlaxoSmithKline 

srčani udar, smrt

 

Viagra, lek za poboljšanje erekcije Pfizer srčani udar, aritmija, moždani udar, nagle promene pritiska, smrt
Seroquel (Kvetiapin),lek protiv šizofrenije AstraZeneca ispitivanja u toku
Nexium (Esomeprazole Magnesium), tablete protiv gorušice AstraZeneca Povećava rizik od frakture kostiju, posebno loma kuka kod starijih. Naučnici pretpostavljaju da redukovanje želudačne kiseline otežava apsorpciju kalcijuma, što uzrokuje gubitak koštane mase i frakture
Actonel (Risedronat), za osteoporozu kod ženau menopauzi Procter & Gamble ispitivanja u toku
Gardasil, vakcina protiv raka grlića materice Merck and Co. Inc Guillain-Barre sindrom (često se završava potpunom paralizom), degeneracija mišića, stvaranje krvnih ugrušaka, pobačaj, smrt. NMS sindrom, kao jedna od nuspojava može da ošteti bubrege. Simptomi NMS-a uključuju visoku temperaturu, ukočenost u mišićima, znojenje, aritmiju, nestabilan krvni pritisak, akutni zastoj bubrega. Ostale nuspojave: srčani udar, nizak pritisak, dijabetes, povećani holesterol, nagle promene telesne temperature, bolesti jetre, katarakta, bolesti štitne žlezde

 

*Spisak sedam najopasnijih lekova u Srbiji sa liste FDA i njihove nuspojave. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here