GREEN BEAR
Lagano do čuvene kućice na steni

Vožnja kajaka je sve popularnija u Srbiji, posebno na hladnoj i nemirnoj Drini, jednoj od najlepših reka u Evropi. Osim domaćih, u Bajinoj Bašti je sve više turista iz svih krajeva sveta koji žele da se oprobaju u ovoj ili nekoj drugoj tamošnjoj adrenalinskoj avanturi.

Ko je probao tvrdi da je kajaking način da iz jedne nove perspektive sagledate prirodu koja vas okružuje i da u njoj uživate.

– Specifičan pogled i beskrajno zelenilo samo su neki od aduta zbog kojih smo se odlučili na vožnju kajakom preko Drine. Ovde smo prvi put, mesto je prelepo. Dobra je kombinacija pogleda na reku i na planinu, odlično je za planinarenje i kajaking – kažu turisti koji su došli iz Nemačke dok grupa iz Izraela skoro jednoglasno viče: “Bilo je vrhunski! A i hrana je odlična”.

Za sve uzraste

Miloje Jovanović iz Udruženja Green bear (Zeleni medved) ističe da je vožnja kajacima na divljoj Drini zaista nezaboravan doživljaj i da gosti odlaze puni utisaka.

– Tara je postala atraktivna planina za ljubitelje prirode i divljine. Osim iz Srbije i okoline, sve više je turista iz inostranstva, od Nemaca, Rusa, Austrijanaca, Švajcaraca i Francuza do Indijaca i Kineza. Reakcije su uvek vrhunske, a da je zadovoljstvo iskreno vidi se i po njihovim osmesima – dodaje Miloje ispred Udruženja, prepoznatljivom po SUP daskama ili stand up paddling boards (veslanje stojeći na dasci).

Upravo oni su prvi počeli da rade ture sa daskama na reci Drini kao i jezerima Perućac i Zaovine, a prave i ekspedicije kroz treći kanjon u svetu – kanjon na Drini. Vožnja na daskama je, tvrdi sagovornik “Vesti”, prilagođena svim uzrastima i sposobnostima, a da bi se upražnjavala nije potrebno nikakvo ranije iskustvo.

Znajući koliko je Drina brza i plahovita reka, logično se nametnulo pitanje ima li straha kod gostiju i eventualno nekih ograničenja.

– Sa adekvatnom opremom i iskusnim vodičima nema problema, a spust je fantastičan. Nema potrebe ni za kakvom panikom, iako je velika i brza reka. Ima Drina svoje čari, pogotovo leti kad je manji vodostaj. Može da se uživa, a nije opasno, ni riskantno, tako da vožnju na daskama mogu da upražnjavaju svi. Bilo je dece od šest, ali i osoba od 70 godina, koje su prvi put stale na daske i uživale – tvrdi Miloje.

Kraljica brzaka

Jovanović dodaje da je bilo i onih koji bi se isprva uplašili, ali bi ih brzo prošlo.

– Posle 20 minuta provedenih na vodi strah nestaje i tada kreće neverovatno uživanje. Dođite da probate i sve će vam biti jasno – pozivaju iz “Zelenog medveda”.

Raj za pecaroše

Odvažnijim ekipama spremnim za avanturu preporučuje Kanjoning u netaknutim delovima Tare, kao i u prelepim rekama i potocima zapadne Srbije, od kojih izdvaja kanjon Belog Rzava, Rače, a za iskusnije kanjon Brusnice. Onima koji žele mirniji oblik uživanja u prirodi ponudiće hajking ili pešačke ture preko Tare do najlepših vidikovaca ili offroad
ture džipovima do teže pristupačnih i zabačenih mesta, sela, vidikovaca u kombinaciji s kratkim šetnjama. U ponudi je i izazovni ribolov na Drini. Zašto izazovni? Čik upecajte kraljicu brzaka, njeno veličanstvo mladicu ili hućo-hućo, salmonidnu vrstu ribe koja može da poraste do 40 kilograma i san je svakog ribolovca. Manje srećni ili iskusni ribolovci zadovoljiće se pastrmkom, lipljanom, belom ribom, ploticom ili skobaljem, a svakako će zaključiti da je Drina raj za pecaroše.

– Poznati smo i po tome što organizujemo posete seoskom domaćinstvu, spremanje domaće hrane i uživanje u specijalitetima ovoga kraja – dodaje Miloje.

Avanturisti iz Poljske, Nemačke i Indije

Krplje na noge, rakija u ranac

Nije sezona, ali ne možemo da ne spomenemo zimske avanture “Zelenog medveda”. Na prvom mestu su krplje ili snowshoes (cipele za sneg) za hodanje po dubokom snegu uz pomoć kamašni i palica za hodanje. U rancu uvek nose dobar čaj, domaće pite i malo rakije da se zagreju.

Veslaju dva dana

Kanjon Drine dugačak je 54 kilometara tako da stajaće-veslanje na dasci traje dva dana, koliko treba da stignu od Višegrada do Perućca. Green bear organizuje i SUP regatu od Novog Sada do Beograda, dugačku 101 kilometar.

Domaća hrana u prirodi

Granice ne postoje

– Što se tiče godina i ograničenja, upravljamo se prema gostima i tome koliko oni žele da istražuju i pomeraju granice svog komfora. Za kanjoning mora da bude ekipa koja je spremna za pravu avanturu i savladavanje prepreka, a sve ostalo je lagano, uživanje i povezivanje s prirodom uz, naravno, sigurnost na prvom mestu – ističu u Green bear-u.

Najbolja reklama “od usta do usta”

Udruženje za sportove i aktivnosti u prirodi Green bear nastalo je 2014. u Bajinoj Bašti iz ljubavi prema prirodi, rekreaciji, ali i očuvanju životne sredine. U cilju poboljšanja outdoor kulture, kao i promocije turističkog mesta, Green bear učestvuje u raznim projektima, seminarima i kampovima za mlade, a već šest godina i na sajmovima turizma, nautike i sportova u prirodi.

– Reklamiramo se na raznim internet stranicama, portalima, sajmovima i TV emisijama. Ipak, najbolja preporuka nam je “od usta do usta” – objašnjava Miloje Jovanović.

Gost iz Nemačke