EPA/Will Oliver
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Federacija BiH je danas od Srbije dobila prve vakcine, a sarajevski Avaz tim povodom konstatuje da, ako već neko relativizuje i podozrivo gleda na gest srpskog predsednika, tražeći “političku i diplomatsku dlaku u jajetu”, zašto istim aršinima ne posmatra i upadljivu pasivnost Turske u borbi BiH s pandemijom koronavirusa.

U komentaru Avaza pod naslovom “Na redu je Erdogan”, autor se pita gde su u svemu, doduše, kako navodi, samo na rečima veliki prijatelji BiH iz Turske i zašto šefica diplomatije u Savetu ministara BiH Bisera Turković i njen stranački šef Bakir Izetbegović ne iskoriste izuzetne lične odnose s turskim predsednikom i nabave makar simbolične doze vakcina za građane BiH.

“Ako već neko relativizuje i podozrivo gleda na Vučićev gest, tražeći političku i diplomatsku dlaku u jajetu, zašto istim aršinima ne posmatra i upadljivu pasivnost Turske u borbi BiH s pandemijom koronavirusa”, pita Avaz.

Sarajevski dnevnik podseća da je Erdogan juče izjavio da je u njegovoj zemlji do sada protiv Covid-19 vakcinisano više od devet miliona stanovnika (10 posto populacije), čime je ušla među prvih pet zemalja sveta.

A prva isporuka vakcine protiv Covid-19 od tri miliona doza kineske kompanije “SinoVac Biotech” u Tursku je stigla 30. decembra.

Dakle, konstatuje Avaz, u protekla dva meseca nismo čuli nikog iz Ankare ili Sarajeva da je spomenuo mogućnost donacije, makar i tih kineskih vakcina za “bratski” bošnjački narod, koji je “ostavljen u amanet na brigu predsedniku Erdoganu”.

Doduše, navodi se, oni s malo boljim pamćenjem setiće se da ni na početku pandemije, pre godinu dana, Turska nije pokazala posebnu brigu za BiH. Skromnu donaciju medicinskih potrepština, zaštitne opreme, maski i rukavica, raspodelila je u ravnoj meri na sve zemlje regiona.

“I nakon toga, ništa”, piše list i ukazuje da su sada predsednik Erdogan i Turska ponovo na ispitu.

“Hoće li krenuti s pruženom i punom rukom prema Sarajevu, kao što je to uradio Vučić, ili će ostati okupirani sebičnom brigom samo za svoju zemlju i svoj narod”, pita Avaz i dodaje da odgovor možda zna lider SDA Bakir Izetbegović.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime