pixabay.com

Američki senator Mič Mekonel upozorio je da bi odlazak američkih trupa iz Avganistana mogao da se pretvori u reprizu ponižavajućeg povlačenja iz Sajgona, na završetku Vijetnamskog rata, 1975. godine, javlja “Njuzvik”.

Dok se hiljade američkih vojnika šalje nazad u Kabul da bi obezbedili evakuisanje osoblja ambasade pred brzim napredovanjem talibana, Mekonel, koji je lider republikanske manjine u Senatu, kaže da se SAD “ubrzano kreću ka masivnoj, predvidljivoj i sprečivoj katastrofi”.

Fotografija koja je ovekovečila američki poraz u Vijetnamu, sa evakuacijom helikopterima sa krova zgrade, proširila se brzo društvenim prežama nakon što su u četvrtak SAD objavile da šalju 3.000 vojnika radi evakuacije, dodaje londonski “Gardijan”.

Mekonel, najviše rangirani republikanac u Kongresu, kritikovao je administraciju predsednika Džozefa Bajdena jer je objavila da će povući trupe iz Avganistana do 11. septembra – na 20. godišnjicu terorističkihnapada na Njujork i Vašington, koji je bio uvod u invaziju na Avganistan.

Iako je i predsednik Donald Tramp najavio povlačenje, on nije pominjao datume.

– Poslednje vesti o napuštanju ambasade i slanju vojnog pojačanja izgledaju kao priprema za pad Kabula. Odluka predsednika Bajdena nas gurnula u još gori nastavak poniženja pada Sajgona 1975. Predsednik Bajden je otkrio da je vojni poraz najbrži način da se okonča rat – rekao je Mekonel.

On je pozvao Bajdena da pruži veću podršku avganistanskim snagama.

– Bez toga, Al Kaida i talibani mogu da proslave 20. godišnjicu napada od 11. septembra spaljivanjem naše ambasade u Kabulu – dodao je on.

Bajden je ranije rekao da ne žali zbog svoje odluke, ističući da su SAD potrošile više od hiljadu milijardi dolara u tom najdužem ratu u svojoj istoriji i izgubile hiljade vojnika.

Još u junu, kada je krenula talibanska ofanziva, Bajden je odbacio paralele između Kabula i Sajgona.

– Neće biti okolnosti u kojima ćete videti ljude kako ih nose sa krova američke ambasade u Avganistanu – rekao je on.

Portparol Pentagona Džon Kirbi nije želeo da opisuje misiju obezbeđivanja povlačenja osoblja ambasde kao “neborbenu operaciju evakuacije”, što je bila ona u Sajgonu 1975. godine.

On kaže da misija nema ime i izbegava da govori o evakuaciji.

Tokom “Operacije učestali vetar”, iz ambasade SAD u Sajgonu je u aprilu 1975. helikopterima evakuisano više od 7.000 civila.

Slike američkih diplomata kako pod vojnom zaštitom odlaze sa krova stana koji je koristila CIA – ne sa krova ambasade kako se često veruje – postala je slika američkog neuspeha u Indokini, dodaje “Gardijan”.

Upitan za neizbežno poređenje dve situacije, Kirbi je nastojao da naglasi razlike.

– Mi ne eliminišemo u potpunosti naše diplomatsko prisustvo na terenu. Niko ne napušta Avganistan, ne ostavljamo ga. Ovo znači činiti prave stvari u pravom trenutku da bi se zaštitili naši ljudi – dodao je.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here