pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kompanija za proizvodnju aviona Boing najavila je danas smanjenje broja zaposlenih i ukidanje oko 30.000 radnih mesta.

Naime, Boing nastavlja da gubi prihod tokom pandemije koja je ugušila potražnju za novim avionima. Boing je saopštio da očekuje da će do kraja sledeće godine smanjiti broj zaposlenih na oko 130.000, što je 30.000 manje nego na početku godine, prenosi AP.

To je daleko više od smanjenja od 19.000 koje je kompanija najavila pre tri meseca.

Boing je ažurirao plan zapošljavanja istog dana kada je prijavio gubitak od 449 miliona dolara za treći kvartal, što je zaostatak od 1,17 milijardi dolara koje je zaradio u istom periodu prošle godine.

Gubitak je, medjutim, bio manji nego što su analitičari očekivali. Prihod je opao za 29 odsto na 14,14 milijardi dolara.

Boing je pogođen padom prihoda nakon što je njegov 737 maks provučen u martu 2019. godine nakon dva smrtonosna pada, a zatim i pandemije koja je dovela do pada avionskih letova i ostavila avio-kompanije sa više aviona nego što im je potrebno.

Kompanija je nedavno smanjila prognozu potražnje za novim avionima tokom naredne decenije za 11 odsto zbog pandemije koronavirusa. Neki analitičari smatraju da je čak i ta umanjena prognoza bila previše ružičasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here