pixabay

Nova, niskobudžetna avio-kompanija Bonza obećala je neke od najjeftinijih letova u Australiji, ali više od šest meseci pošto su očekivali da će njihovi avioni biti na nebu, datum poletanja još nije izvestan.

Planovi startap kompanije otkriveni su u oktobru 2021, i očekivalo se da će početi sa radom do sredine 2022.

Međutim, nakon višestrukih kašnjenja, avio-kompanija još nije dobila regulatorno odobrenje od Uprave za bezbednost civilnog vazduhoplovstva (CASA) kojim bi dobila sertifikat vazdušnog operatera.

Izvršni direktor kompanije, Tim Džordan, kazao je da nije siguran kada će letovi početi, ali je uveren da će potražnje postojati kada startuju.

– Ovo je prva, nova avio-kompanija velikog kapaciteta u Australiji u poslednjih 15 godina i očigledno je da je proces vezan za potpisivanje prilično temeljan. Kada budemo verovali da smo spremni, kontaktiraćemo regulatore i zatražiti da dođu i uvere se da je to zaista tako – rekao je Džordan.

Bonza će ponuditi mrežu od 27 ruta na 17, uglavnom, regionalnih lokacija u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i Viktoriji.

Njihov treći avion, Boing 737 MAKS 8, sleteo je ove nedelje u svoju bazu na Sanšajn koustu.

Džordan je rekao da će avio-kompanija nabaviti do osam aviona u prvoj godini rada. Pored toga, smatra da se značajno razlikuju od ostalih operatera, jer od 27 ruta na kojima će leteti, na 25 ne lete druge aviokompanije.

– Potrudićemo se da ponudimo veoma niske cene karata na tržištu i to je nešto što se očajnički traži u mnogim regionalnim oblastima. Očekujemo da cena leta po putniku, ne bude viša od 50 dolara po satu – istakao je Džordan.

Šef odeljenja za avijaciju Centralnog Kvinslendskog univerziteta, Dag Druri, smatra da bi Bonzin model niskih cena mogao da dovede do snižavanja cena avionskih karata konkurenata, barem u kratkoročnom periodu.

Međutim, imajući u vidu veličinu aviona i trenutnu cenu goriva, Druri smatra da je priličan izazov pretvoriti sve u profitabilnu operaciju.

– Bonza ima puno posla pred sobom, da pridobije i zadrži mušterije, koji će se vraćati. Kako idu za tržišnom nišom, i ukoliko to urade dobro, to će primorati na promene ostale: Reks, Virdžin i Kvantas – rekao je profesor Druri.

Prema njegovim rečima, Bonza cilja mlađu publiku, imajući u vidu njihovu šemu boja i moderne uniforme. Tako je i Virdžin počeo, ocenio je profesor.

Iako Bonza uverena da će imati tržište, neki u turističkoj industriji sumnjaju u izvodljivost njihovog poduhvata.

Debi Rejns već 35 godina poseduje i upravlja turističkom agencijom u Taunsvilu, Mekeju i Rokhemptonu.

– U prošlosti je bilo mnogo avio kompanija koje su započele neke od ovih ruta, koje jednostavno nisu bile održive. Jednostavno nemamo tu gustinu naseljenosti, a svakako još manje u regionima – smatra Rejns.

Prema njenim rečima, razočaravajuće je što avio-kompanija nije počela sa radom na vreme za prazničnu gužvu na kraju godine.

Regulator čeka dokumentaciju

U saopštenju, portparol CASA je rekao da vlast nastavlja da blisko sarađuje sa timom Bonze na aplikaciji kompanije, ali čeka da dobije ključna dokumenta pre nego što može da završi proces.

– CASA će moći da donese konačnu odluku kada sva dokumentacija bude primljena i procenjena, i kada se završi dokazni let – rekao je portparol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here