Avioni neće imati prozore, ali putnici će imati pogled iz snova

0

Futurizam u avionu
 

Nasloni će moći da prikažu snimak spoljnog sveta i pritom, kao na računaru, izdvojiti zanimljive objekte, upozoriti na avione s kojima se mimoilazimo u letu ili prikazati nešto sasvim drugo.

 

Svaki bi putnik imao mogućnost podešavanja svog OLED ‘prozora’. Manji nasloni ugrađivali bi se i na zadnju stranu sedišta kako bi i oni koji ne sede kraj prozora mogli da uživaju u svom deliću futurističkog raja.

 

Kad je vreme spavanju, unutrašnjost aviona pretvara se u zamračenu prostoriju u kojoj jedino svetlo daje crvena linija uzduž zidova tj. OLED naslona.

 

Iako sve ovo zvuči prilično futuristički, idejni začetnici ‘aviona bez prozora’ tvrde da će tehnologija potrebna za izradu ovako kompleksnih i velikih naslona, biti dostupna za desetak godina.

 

Takođe, prilikom razvoja nove tehnologije, CPI tvrdi kako su na prvo mesto stavili zaštitu okoline.

 

"Razgovarali smo s ljudima iz aeronautičke struke i saznali da je potreba za smanjivanjem težine aviona još uvek veoma važna", izjavio je dr. Džon Helivel iz CPI-ja.

 

Ugradnja prozora znači da je potrebno ojačati trup aviona što dodatno povećava težinu. OLED nasloni doveli bi do smanjenja težine aviona, a samim tim i do manje potrošnje goriva i manjeg ispuštanja CO2.

 


 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here