EPA/ ARMENIAN DEFENCE MINISTRY / HAND
Nagorno-Karabah

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da su oružane snage Azerbejdžana počele ofanzivu u severnim i južnim delovima regiona Nagorno-Karabaha i da su oborena tri aviona azerbejdžanskih vazduhoplovnih snaga.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane je na Fejsbuku napisala da se u severnim i južnim delovima Nagorno-Karabaha vode žestoke borbe i da je neprijatelj, koji je u ovim oblastima koncentrisao velike snage, krenuo u ofanzivu.

Ona je takođe navela da jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja i da su u Nagorno-Karabahu oborena tri aviona azerbejdžanskih vazduhoplovnih snaga, preneo je TAS.

Sukobi između Jermenije i Azerbejdžana u spornom regionu Nagorno-Karabah ponovo su izbili 27. septembra. Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i otpočeli sa opštom mobilizacijom građana. Obe strane su prijavile žrtve, uključujući i civilne.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah s većinskim jermenskim stanovništvom proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here