Tanjug
Aleksandar Vučić

U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 miliona više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara Varheija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnomk članstvu u EU.

Preneo je da se najkonkretnije govorilo o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu.

– Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu. Zahvalan sam evrooskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region – istakao je Vučić.

On je naglasio da ćemo za tih sedam godina dobiti, kao region, 8 milijardi u grantu i još 20 miliona preko toga kroz različite projekte.

– To je za Srbiju veoma važno – istakao je Vučić.

Naveo je da je najznačajniji projekat da se napravi kompletna internet mreža u seoskim područima, da svaka seoska škola ima kompjuter, što je, kaže, iako na prvi pogled mali projekat, vredan čak 73 miliona evra,

– Mi jurimo da izgradimo najviše puteva i pruga i verujem da ćemo imati još veću podršku EU – dodao je Vučić.

Naveo je da je Srbija zahvalna na 40,3 miliona izdvojenih za izgradnju autoputa Niš-Merdare, koji mnogo znači Srbiji.

Izrazio je nadu da će Srbinja posle 2023-2024. godine moći da računa na pomoć za izgradnju pruge Kraljevo – Rudnica, autoputa Beorgad – Sarajevo, pruge Beograd – Šid – Zagreb.

– To su veoma važni projekti, veliki stavr koje radimo sa EU – rekao je Vučić.

Vučić: Govorio sam o mojim propustima

– Najotvorenije sam govorio o mojim propustima, o onome što sam ja kriv, dobro je da to preuzmem na sebe. Razgovarali smo o Izveštaju, uvek je dobro videti političke stvari, o ekonomskim nisu imali šta da nam kažu. Ima posebnih kritika da sam koristio funkciju predsednika republike i time pridobio glasove… Nije ni važno, odgovaraću kad bude vreme. Ja sam ukazao na samo jedan projekat koji je uperen protiv Srbije – kazao je on.

Varheji je naveo da će se nakon formiranja nove vlade sarađivati kako bi se postigli svi ciljevi koji će dovesti do otvaranja novih poglavlja u pregovorima.

– Imamo nov početak pred nama – dodaje on.

Vučić navodi da nije uvek najlepše reči izgovarao, ali sem kako navodi, izvinjava narodu Srbije jer misli da predsednik treba da razmišlja svojom glavom.

– Moj krivica je što sam predlagao stroži policijski čas, zbog upotrebe sile, zbog kupovine Pancira, zbog izbora… Dug je spisak mojih teških grehova, ja ih prihvatam u potpunosti – kaže i dodaje da je on naveo da nikio ne pipne demonstrante “dok ne zauzmu neku instituciju”.

Ali, kako navodi, njegov posao je da zaštiti zemlju.

Varheji je ranije danas stigao u radnu posetu Beogradu. Varheji je prethodno razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU.

Varheji o Izveštaju EK o Srbiji

Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji i da je primetio da je napravljen izvestan napredak, ali da još mora da se uradi.

– Ohrabrujemo vladu koja će biti formirana i da podrži hitno sprovođenje reformi koje moraju da idu istovremeno sa investicijama, da bi mogle da se realizuju – rekao je Varheji.

On je istakao da EU vladavini prava pridaje veliku važnost.

– Moraćemo da krenemo da radimo sa vladom da ubrzamo rad, kako bi postigli sve ciljeve, kako bi se nova poglavlja otvorila – rekao je Varheji.

Sredstva iz paketa pomoći – 2024.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varheli procenjuje da bi region i Srbija 2024. godine mogli da očekuju prva sredstva na osnovu Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

On je tako odgovorio na pitanje da li i kada region i Srbija mogu očekivati konkretna sredstva na osnovu paketa pomoći EU, uz konstataciju da je reč o nejgovoj “skromnoj proceni”.

Komesar veruje, kako kaže, da sredstva mogu stići i ranije, ukoliko svi iz regiona dobro osmisle projekte, ali da ih najpre treba osmisliti i napraviti neku vrstu akcionog plana za njihovu realizaciju, te sačekati kraj pregovora o višegodišnjem finansijskom planu EU.

– Moramo da sednemo, i to koliko sutra, sa različitim zemljama i da počnemo da osmišljavamo realizaciju, odnosno sprovođenje plana. Što pre to završimo, to ćemo pre moći da angažujemo sredstva, a 2024. je skromna procena. Mada, mislim da možemo i bolje od toga – rekao je Varheji.

Ukazao je da, uz to, EU čeka poslednji deo pregovora o višegodišnjem finansijskom planu u Savetu, te će, navodi, formalan rad na svim tim projektima početi tek kada taj okvir bude definisan.

Varheji je ukazao da u planu za Zapadni Balkan ima više od 10 fleksibilnih projekata koje je EU ponudila regionu za realizaciju.

Vučić: Ima jedan projekat, direktno uperen protiv interesa Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da je evropskom komesaru Oliveru Varheiju ukazao na jedan projekat u regionu, koji konkuriše za sredstva iz paketa pomoći EU, za koji smatra da je direktno uperen protiv interesa Srbije.

On na zajedničkoj pres konferenciji nije precizirao o kojem projektu je reč.

– Mislim da je saslušao šta sam imao da kažem – rekao je Vučić.

Varheji je izrazio zahvalnost na poseti i velikoj borbi da bi obezbedio veći novac za naš region.

– Radujemo se svakom evru koji dolazi – istakao je Vučić i dodao da je Srbija zadovoljna i kada komšije dobiju novac, jer je to, kaže, dobro za ceo region i razvoj naše zemlje.

– Verujem da ćemo uspeti veću bliskost da uspostavimo sa njima – dodao je on.

Zahvalio se i Ursuli fon der Lajen, Šarlu Mišelu i svima koji su, kako kaže, ozbiljno radili da se Srbiji i regionu pomogne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here