commons.wikimedia/David Sedlecky
Premijer Češke Andrej Babiš sa suprugom Monikom

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je na redovnom neformalnom sastanku sa predsednikom Češke Milošem Zemanom o njegovoj ideji da Češka povuče priznanje Kosova.

Babiš je saopštio novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

– Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade – kazao je Babiš novinarima posle sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.

Iako je češki premijer prošle nedelje izjavio da ne vidi razlog da Češka menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, večeras nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.

– To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsednikom. Predsednik je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dve nedelje u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan – rekao je Babiš.

Predsednik Zeman se u razgovoru sa Babišom pozvao na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta u kojoj poslanici zahtevaju od vlade premijera Mireka Topolaneka da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

– Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal – izneo je prošle nedelje Zeman češkim novinarima, koji su ga pratili tokom posete Beogradu, svoj drugi argument u prilog povlačenju priznanja.

Zeman je prošlog četvrtka na kraju posete Beogradu češkim novinarima kazao da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću, mada u to ne veruje jer po njegovim rečima nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih praznih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.

Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila odlučno protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je i o Zemanovom osećaju krivice i izvinjenju srpskom narodu, za to što je kao češki premijer dao saveznicima u NATO pristanak u ime Češke da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a s obzirom da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

1 KOMENTAR

  1. To mi znamo i ne zameramo.Vi ste članica EU i vladate se po njihovim zakonima.Hvala češkom narodu na razumevanju.Čini mi se da oni jedini u toj EU razumeju i reaguju,ali razumeju i drugi ali ne reaguju.velika razlika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime