Pixabay.com

Dijetetičarka tvrdi da su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu da budu deo uravnotežene ishrane.

Bademi i kikiriki su među omiljenim orašastim plodovima, a da li ste se ikada pitali koji od njih je bolji za vaš organizam?

– Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu vitamina E. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezijuma u oba je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezijuma. Bademi imaju dva puta više gvožđa i pet puta više kalcijuma od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija i sadrže više gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i zdravih masnoća – rekla je nutricionistkinja Maria Arienti.

Magistar zdravstvenih nauka i nutricionistkinja Rozan M. Silva tvrdi da, na primer, pasta od badema sadrži nešto niže nutritivne vrednosti od maslaca od kikirikija u pogledu makronutrijenata i kalorija.

Dakle, badem može da bude prikladniji za one koji žele da smršaju, definišu telo ili koji su na restriktivnijoj dijeti. Ona dodaje da sve zavisi od cilja i prehrambene strategije koja je pacijentu potrebna, prenosi Večernji.hr.

Dijetetičarka Dejdre Hajsamen, koja se bavi pružanjem usluga kliničke ishrane, kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu da budu deo uravnotežene ishrane.

– Oba orašasta ploda su izvrsni izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E, u poređenju sa kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor vitamina grupe B – objasnila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here