Badnjaci ogrejali crkve

0

U hramovima u Soloturnu u Belpu je večernju liturgiju služio sveštenik Stanko Marković, u Šprajtenbahu otac Branimir Petković, u Cirihu paroh Miroslav Simijonović i Bazelu Milutin Nikolić.

Vedri i raspoloženi mnogobrojni vernici, sa badnjacima u rukama, prisustvovali su tradicionalnom paljenju badnjaka, a nakon toga u miru i dostojanstvu prisustvovali liturgiji. Paljenje badnjaka je poseban čin kome su se najviše radovala deca, okupljena u Šprajtenbahu samo su kratko prokomentarisali da im se to najviše dopada.

Kada je plamen krenuo prema nebu i obasjao hram, crkveno dvorište, započela je prava kanonada petardi i vatromet koji su mnogima izmamili osmeh na licu.

Prasići planuli

Badnji dan na poseban način obeležili su i članovi KUD "Otvil am Ze" i to pečenjem prasića, koje su u slast pojeli prvog Božića.
– Pekli smo prasiće na Badnji dan, to je kod nas tradicija koja se ne prekida, raspoloženje je bilo na visini uz ribu, prebranac i kuvanu rakiju, kud ćete bolje – kaže predsednik ovog kulturno-umetničkog društva Obrad Savić.

Badnjačka vatra obasjala je i zagrejala srca vernika i prisutnih u crkvenoj porti, sa željom da im najradosniji praznik donese zdravlje, uspeh i blagostanje.

Mnogi vernici poput Milana Matovića iz Grenihena koji je došao sa malenom ćerkom Janom (5) koja je razborito rekla svoje ime ali da joj se dopada da sa tatom posećuje crkvu.

– Obično ovaj naš najveći praznik provodimo u Srbiji, ove godine smo zbog male bebe morali ostati u Švajcarskoj, pa smo Jana i ja došli večeras ovde u Soloturn u crkvu. Vodimo je sa sobom od malih nogu u crkvu i vaspitavamo u pravoslavnom duhu – kaže tata Milan.

– Kad vidim da u crkvu dolazi svake godine sve više i više mladih ljudi, koji su ovde rođeni i verujem da će uglavnom ovde provesti svoj život, srce mi je puno, i ima nade da se naši običaji, jezik i vera ne zatru, nego da će oni to prenositi i na svoje potomke i čuvati svoju tradiciju i običaje kaže za "Vesti" sindikalac Zoran Jovanović koga smo takođe sreli na Badnjoj večeri u Soloturnu.
 

Dva Božića

U crkvi smo sreli i porodicu Rab, Milku i Matiju iz Soloturna.
– Moj suprug je Mađar, pa prvo proslavimo katolički Božić, a onda naš pravoslavni – kaže Milka.
Nama to ne smeta, i jednako ih obeležavamo objašnjava ona i dodaje da njen muž redovno ide sa njom u pravoslavni hram i da je ponosna što ima dva Božića i dve Nove godine.
– Mi smo bogatiji od mnogih drugih ljudi kroz smeh – kaže simpatični Matija, dva Božića, dve Nove godine, naši sinovi vole ove praznike, jer ih sve obeležavamo i kažu da je baš lepo što baš oni za to imaju priliku veli Matija, koji je rodom iz Bečeja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here