Lična arhiva
Uroš Prstojević i Milovan Gvozdenović

Na Badnji dan su u oba hrama u Frankfurtu služene po dve liturgije, a bogomolje su za vernike bile otvorene ceo dan. Za ulazak u crkvu na Betovenplacu važile su 3G mere, a u hram Vaskrsenja Hristovog na Galusu se ulazilo uz sve epidemiolške mere koje su propisali pokrajina Hesen i grad Frankfurt.

Otac Simon Turkić, starešina hrama Vaskrsenja Hristovog kaže da na Badnji dan već godinama dođe najviše vernog naroda u crkvu.

– Zato su vrata hrama bila otvorena ceo dan da bi vernici ulazili u razmacima bez gužve, pomolili se, uzeli blagosloveni badnjak i poneli ga svojim kućama, gde će ih cele godine podsećati na vitlejemsku vatru koja je grejala bogomladenca Hrista – kaže otac Turkić.

On navodi da su ove godine badnjak usekli i u hram ga uneli Uroš Prstojević iz Merfeldena i Milovan Gvozdenović iz Frankfurta. Otac Turkić kaže da su se oni dobrovoljno prijavili, a potom sve uradili u dogovoru sa sveštenicima.

– Nama je to čast, ja sam jednom već učestvovao u unošenju badnjaka, a Milovanu je ovo prvi put – kaže Uroš koji je rodom iz Kragujevca i dodaje da je Milovan poreklom sa Kosova i Metohije

Badnjak je osveštan na večernjoj službi i prema rečima oca Turkića biće u hramu do Malog Božića ali ove godine nije bilo paljenja zbog epidemioloških mera koje su na snazi.