Lična arhiva
Pravili čestitke: Tatjana Hot sa đacima

Nastavnice Tatjana Hot, Aleksandra Cvetković, Gordana Budiša, Ivana Đurić, Branka Stanojević, Dajana Luković i Gordana Kostić, koje predaju u dopunskim školama na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije, bile su veoma angažovane poslednjih dana u decembru.

Aktiv nastavnica Bavarske imao je dogovor da u okviru vannastavnih aktivnosti deci približe običaje uoči Božića. Tako je, uz pravljenje novogodišnjih čestitki, na časovima dopunske nastave obrađivana ta tema. Pričalo se o Božiću, priređene su priredbe, a deca su sve aktivnosti budno ispratila i radovala se malim poklonima i znanju koje su odneli sa časova.

U Minhenu su učenici Tatjane Hot, pravili čestitke i šarene ikebane za svoje najmilije. Đaci su slušali božićne pesme, crtali motive koji prate ovaj praznik, pevali pesme. Deca su sa osmesima na licima ponela svoje stvaralaštvo kući i radosno ih podelila najmilijima.

Likovni radovi i na temu Božića

Učenici koji pohađaju dopunsku nastavu u Ingolštatu sa nastavnicom Aleksandrom Cvetković, takođe su u okviru vannastavnih aktivnosti pravili čestitke koje su kasnije poklonili bližnjima. Učenici su utvrdili kako se pozdravlja i otpozdravlja na Božić te su tako nastali lepi likovni radovi na tu temu. Nastavnica Ivana Đurić je u dogovoru sa nastavnicom Aleksandrom Cvetković, razmenila novogodišnje čestitke.

Poruka iz Ingolštata

U Regenzburgu se nastavnica Dajana Luković potrudila da đacima na najbolji mogući način prikaže običaje vezane za najradosniji pravoslavni praznik, Božić. U učionici se odvijao pravi mali performans. Učenik Filip Lukić je dobio ulogu domaćina, pa je prikazao kako se seče badnjak. Kraj toplog ognjišta postavljena je i slama oko koje su najmlađi učenici trčali u krug glumeći piliće, a “domaćica” ih je darovala bombonama i slatkišima. Badnjak, slama i ognjište su u stvari crteži koje je za ovu priliku pripremila nastavnica Dajana, ali su verodostojno prikazali kako Srbi slave Božić. Na času se čulo i “koliko varnica, toliko parica, sreće, zdravlja, napretka…”, kao i božićni pozdrav “Hristos se rodi!”, ” Vaistinu se rodi!”

Igrokaz u Regenzburgu

Pesme i igrokazi

U Nirnbergu i Erlangenu, deca su imala dve proslave. Prva proslava, o kojoj su “Vesti” već pisale bila je u organizaciji hrama Sv. Ćirila i Metodija. Članovi folklora i učenici koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku održali su kratak program. Program je bio uvertira pre podele paketića koje su deca dobila za Svetog Nikolu. Pre podele paketića, deca su jednoglasno otpevala pesme “Božić, Božić” i “Sveti Nikola”.

Učenici iz Nirnberga

Iz okvira donacija parohijana iz Nirnberga i okoline napravljeno je preko 100 paketića za đake. Paketiće je doneo Sveti Nikola i deca su ga sa osmehom na licu dočekala. Napravljene su fotografije u crkvenom dvorištu sa njim i to na njegovim sankama. Đaci iz Erlangena su nedelju dana posle prve proslave dočekali Deda Mraza. On se pojavio u prostorijama SKU “Vuk Karadžić” u Erlangenu.

I crtežom dočarana tradicija

Puna sala roditelja, baka, deka i posetilaca gromkim aplauzima je pozdravila pesme i igrokaze koje su spremili đaci dopunske nastave. Čestitke i plakati u vezi sa Božićem i Badnjim danom bile su aktivnosti koje su ulepšale poslednje časove dopunske nastave na srpskom jezku u svim grupama kod nastavnice Gordane Budiše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here