Bahati Euleks i nemoćni građani

0

Poslednja prilika za raščišćavanje: Dragan Jablanović
 

Ovo za "Vesti" ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma. On naglašava da je jedan deo Euleksa bio država u državi i da su njegovi pripadnici radili šta su hteli.

– Bili su zaštićeni kao beli medvedi, niko im ništa nije mogao, šta god da urade bila je nadležna njihova interna kontrola, praktično, kontrolisali su sami sebe, a radili su svašta, da čovek ne poveruje – kaže Jablanović. Sagovornik "Vesti" ističe da sa civilnim delom Euleksa Srbi imaju odličnu saradnju od prvog dana.

 

Tako im se može

Pravilo Euleksovih tužilaca je da prvo pritvore ljude, pa da onda traže dokaze. Ucenjuju uhapšene da daju lažne iskaze, objašnjava Jablanović i navodi primer Euleksovog tužioca koji je javno na sudu pritvorenom rekao: "Optuži grdonačelnika, reci da je kriv i odmah ću te pustiti." Kada su advokati reagovali konstatujući da je to protivzakonito, on im je drsko odgovorio: "Tako mi se može" – ističe Jablanović.

– Problem je takozvani uniformisani deo ove misije koji bi trebalo da bude pod kontrolom civilnog dela, ali na Kosovu to nije slučaj. Kad god bismo "civilima" ukazivali na zloupotrebe "uniformisanih", odgovarali bi da im ne mogu ništa i da nisu pod njihovom kontrolom. A "uniformisani" su namerno širili tezu da rade u neprijateljskom srpskom okruženju kako bi mogli da rade šta hoće i ponašaju se kako hoće – kaže Jablanović.

 

On ukazuje na to da neki pripadnici Euleksa, posebno oni iz tužilaštva, policije i sudova, još žive u prošlosti i na pričama o Srbima kao lošim momcima.

– Pojedinci svoj položaj drastično zloupotrebljavaju zbog interesa, da li su plaćeni ili im je neko dao takav nalog ne znam, ali nijedan razuman čovek ne može da veruje da su tolike njihove zloupotrebe slučajne – ističe Jablanović. On podseća da su se Srbi bojali Kfora i drugih koji su učestvovali u bombardovanju Kosova, a da su od Euleksa očekivali ljudsku i pravnu pomoć.

– Ispalo je obrnuto, sa Kforom imamo odličnu saradnju i korektne odnose, sa Euleksom nikakve. Ali, i njihovoj samovolji je, siguran sam, došao kraj – kaže Jablanović.
 

Omrznuti i kod Albanaca

Očekujem pravdu za bivšeg i sadašnjeg predsednika opštine Zubin Potok Slavišu Ristića i Stevana Vulovića. Oni su žrtve zloupotrebe tužilaca iz Euleksa koji od pritvorenih svedoka otvoreno traže da u iskazima optužuju Slavišu i Stevana i da će odmah biti pušteni iz pritvora. Euleks nije omrznut samo kod Srba zbog brojnih zloupotreba i korupcije, ova misija je omražena i kod većine Albanaca – naglašava Jablanović.

Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta: Korupcija na Kosovu brine celu EU

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izjavila je da ako je jedna misija EU uključena u korupciju onda to nije zabrinjavajuće samo za tu misiju, nego za celu EU.

Što pre istraga: Ulrike Lunaček

U intervjuu za emisiju "Život na Kosovu" ona je rekla da sluša ljude koji kažu da su "Kosovari su uspeli da korumpiraju i evropsku zajednicu".

– Ima trenutno i onih koji kažu da su Kosovari inficirali EU i da su svi korumpirani, te da nam zbog toga ne treba država Kosovo, a ne treba nam ni EU – prenose mediji u Prištini reči Ulrike Lunaček i dodala da to pitanje treba da se razjasni i unutar misije EU i naglasila da je za nju zabrinjavajuće ako istraga ne počne što pre.

Lunačekova je rekla da zna da je već počela istraga o umešanosti bivšeg predsednika skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija, ali da za druge ne zna.
– Ako je bilo korupcije unutar Euleksa, ti ljudi treba da budu osuđeni – rekla je ona i zaključila da je "korupcija unutar misije EU je najgadnija stvar koju možete da zamislite".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here