Bahati prema Srbima i medijima

0

M. Karović
Spremni za akciju: Pripadnik Euleksa za vreme izbora na Kosovu 
 

Traži se da se istraga ne ograniči samo na slučajeve korupcije na koje je ukazala tužiteljka Marija Bamije, već da se istraže i sve što je u seriji tekstova objavio prištinski list "Koha ditore", ali i druga saznanja koja postoje o zloupotrebama misije EU na Kosovu.

Iz Hjuman rajts voča pozdravljaju odluku Mogerinijeve da imenuje nezavisnog istražitelja Žan-Pola Žakea, ali i upozoravaju da njegov mandat treba proširiti, kao i da bi svi rezultati istrage trebalo da budu dostupni javnosti.

Iz Hjuman rajts voča podsećaju da su funkcioneri Euleksa pretili krivičnim gonjenjem novinaru Vehbiju Kajtaziju od koga su pokušali da oduzmu i svu dokumentaciju koju poseduje o korupciji i drugim zloupotreba pojedinaca iz misije Oebsa. Ova organizacija zatražila je da se medijima na Kosovu omogući da prate rad Euleksa i da u svom radu imaju punu slobodu.

– Dobro je da je Brisel upoznat sa svim zloupotrebama pojedinaca iz Euleksa. Mi smo i ranije ukazivali na drsko ponašanje prema uhapšenim Srbima, na hapšenja bez dokaza i na drastično kršenje zakona pojedinih tužilaca Euleksa. Obično su odgovarali da protiv Srba mogu sve i da im niko ništa ne može. Spremni smo da nezavisnim istražiteljima dostavimo naša saznanja i informacije – ističe Dragan Jablanović, član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma i predsednik opštine Leposavić.

Optuženi Kasalović i Sovrlić

Međunarodni tužilac Euleksa podnio je zahtev da se optužnica za ubistvo pripadnika Kosovske policijske službe Envera Zumberija proširi na još dva Srbina – Radomira Kasalovića i Slobodana Sovrlića, izjavio je advokat Nebojša Vlajić. Tužilac zahteva da se postupak protiv Radića i Vlaškovića spoji sa optužnicom kojom su za isto krivično delo obuhvaćeni Kasalović i Sovrlić.
Zumberi je ubijen 26. jula 2011. tokom pokušaja pripadnika Rosu jedinice KPS da preuzme kontrolu prelaza Brnjak u opštini Zubin Potok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here