Kada se pomene izgubljeno kamenje, prvo se pomisli na scenario neke filmske fanatazije. Ipak, i danas arheolozi traže neobične predmete koji u sebi kriju delić istorije.

Govan kamenje su jedni od najčudnijih spomenika preživelih još iz perioda rane srednjovekovne Britanije. Džinovski blokovi su služili kao sarkofazi za važne ličnosti kao što su bili plemići. Pronađeni su na tlu centralne Škotske i delovima Jorkšira. Na njima su uklesani keltski i nordijski simboli za koje ljubitelji mističnog smatraju da su bajalice. Pronađen je 31 kamen i premešten unutar stare crkve u Glazgovu.

Tokom 1973. kada se rušilo obližnje brodogradilište urušen je i deo crkvenog imanja. Petnaest ovih relikvija se smatralo se izgubljenim tj. uništenim jer su ih neuki ljudi zamenili za smeće.

Međutim, ove godine tri kamena su ponovo ugledala svetlost dana. Otkrivena su u dvorištu crkve. Jedan od dobrovoljaca bio je 14-godišnji dečak koji je učestvovao u njegovoj prvoj arheološkoj iskopini. Vlasti sada šire svoje iskopavanje u pokušaju da pronađu ostatak izgubljenog kamenja.

Na internetu mogu da se čuju razne priče koje okružuju ovo kamenje. Jedni tvrde da kovčezi nisu s ove planete i da su u stvari mesta za odlaganje nečega što je stiglo iz kosmosa. Drugi pak pričaju da simboli na kamenju imaju moći i da onaj ko uspe da ih protumači dobiće nezamislivo znanje.