EPA-EFE/Morry Gash
Džo Bajden

Kandidat za američkog predsednika Džo Bajden poručio je tokom posete Kosovu u avgustu 2016. godine da bi trebalo uspostaviti Zajednicu srpskih opština i pozvao je u to vreme da glasa o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Gazeta Ekspres.

Bajden je u vreme tadašnje posete bio potpredsednik Baraka Obame, dok su oba zahteva bila protiv stavova Samoopredeljenja, čiji je lider Aljbin Kurti pozvao Albance koji žive u Americi da glasaju za Bajdena na predsedničkim izborima.

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden naložio je političkim liderima da nastave dijalog sa Srbijom i zaključe pitanje uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom. Takođe, zatražio je i rešavanje pitanja razgraničenja sa crnogorskim i kosovskim institucijama radi nastavka borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Boravak Bajdena na Kosovu 2016. godine je bio u okviru balkanske turneje kada je posetio i Srbiju, a na Kosovu se tada sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bivšim premijerom Isom Mustafom i bivšim predsednikom parlamenta Kadrijem Veselijem.

– Sjedinjene Američke Države će i dalje stajati uz Kosovo, tako da vaša zemlja postaje prosperitetna demokratija. I ne govorim ovo samo da bih rekao. Ako uspete, uspeće i region. Naša vizija sveta je da imamo potpunu slobodnu i ujedinjenu Evropu. Ovo je važno za SAD – rekao je Bajden tokom tadašnje konferencije koju je održao sa Tačijem.

On je tadašnjim liderima poručio da u politici postoje teške odluke, ali one su obično najuspešnije. Rekao je da se Kosovo mora pridržavati obaveza preuzetih u Briselu u okviru dijaloga sa Srbijom i to su uslovi koji moraju biti ispunjeni za integraciju u Evropu.

– Potrebna je bliska saradnja sa susednim zemljama, pa čak i sa vašim bivšim neprijateljima. Predsednik i premijer Kosova izrazili su posvećenost nastavku dijaloga sa Srbijom u Briselu. Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom biće neophodno, ali teško. Razgovarao sam o ovom pitanju i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i znam da se obe strane suočavaju sa različitim glasovima, ali vi imate odgovornost da se držite obaveza koje ste preuzeli – rekao je tada Bajden.

On je tada poručio da se kosovska politička klasa i društvo moraju boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je on opisao kao rak društva.

– Korupcija je rak, ovo nije hiperbola. Svaka zemlja koja se suoči sa korupcijom posledica je lošeg upravljanja, jer nije uspela da napreduje. Ako to ne rešite, prilika za napredak biće nemoguća. Nadam se da ćete imati snažno, demokratsko Kosovo bez korupcije – rekao je Bajden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here