EPA
Džozef Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je demokratsko biračko telo da izabere barem još dva senatora na izborima u novembru i tako omogući demokratama da uklone zakonodavnu prepreku i vrate ženama savezno pravo na abortus.

Na skupu Demokratskog nacionalnog odbora, Bajden je nagovestio da bi dva dodatna demokratska zastupnika omogućila Senatu, koji je sada pod kontrolom demokrata da uklone opstrukciju poznatu kao „filibuster“ za čije je prevladavanje potrebna većina od 60 glasova.

Demokrate trenutno u Senatu drže tanku većinu, a dvoje senatora iz redova demokrata, Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije i Kirsten Sinema iz Arizone, usprotivili su se uklanjanju „filibustera“.

Bajdenova izjava daje naslutiti da bi podržao glasanje o ukidanju te prepreke o kojoj se može odlučivati običnom većinom. Da bi taj potez uspeo, demokrate moraju zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom i dobiti još dva mesta u Senatu. Većina analitičara smatra izvesnim da će republikanci dobiti većinu u Zastupničkom domu.

Vraćanje prava na abortus izgubljenog odlukom Vrhovnog suda u junu o poništenju slučaja Rou protiv Vejda iz 1973. godine centralna je tema Bajdenovih govora uoči izbora za Kongres 8. novembra.

„Ako mi date još dva senatora u Senatu SAD, obećavam vam, obećavam vam, kodificiraćemo Rou i još jednom učiniti Rou zakonom zemlje“, rekao je Bajden.

Prema anketama, 2020. godine na izbore je izašlo 68,4 odsto žena i 65 odsto muškaraca. Od odluke Vrhovnog suda u slučaju Rou, došlo je do velikog porasta izlaznosti žena na izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here