pixabay.com

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će početi obuku ukrajinskih pilota kako bi upravljali borbenim avionima NATO standarda. Najavljena obuka je prvi zvanični program u kome će ukrajinski piloti učiti da upravljaju borbenim avionima zapadne proizvodnje, prenosi CNN.

Ipak, ne postoje najava da bi Zapadni saveznici avione poslali Kijevu, iako ih je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio.

Najava obuke dolazi u danu u kojem će Zelenski posetiti Veliku Britaniju gde će se sastati sa premijerom Rišijem Sunakom i obratiti parlamentu.

“Premijer će ponuditi da pojača ponudu britanske obuke za ukrajinske vojnike, proširiće se na pilote borbenih aviona kako bi se osiguralo da Ukrajina može da brani svoje nebo u budućnosti”, navodi se u saopštenju britanskog premijera.

Vlada Velike Britanije je objavila ranije danas da će se time vojnim snagama Ukrajine omogućiti “sposobnost većeg dometa”, ali nisu saopšteni drugi podaci.

“Ovo će poremetiti sposobnost Rusije da kontinuirano gađa ukrajinsku civilnu i ključnu nacionalnu infrastrukturu i pomoći u ublažavanju pritiska na ukrajinske linije fronta”, navedeno je u saopštenju.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je u novembru izabralo više desetina mladih pilota koji govore engleski jezik i koji su još tada trebali da budu upućeni na obuku. Kako je tada istaknuto, mnogi od njih imaju borbeno iskustvo.

Pre toga, dva ukrajinska pilota, koji su predstavljeni po pozivnim imenima “đus” i “munfiš” boravili su u Americi gde su pokušali da podrže raspravu o neminovnosti isporuke aviona. Oni su objasnili da su njima i njihovim kolegama prvenstveno potrebni lovci, za postizanje nadmoći u vazdušnom prostoru iznad Ukrajine. Čak je bilo reči i o isporuci aviona tipa F-15 i F-15. Amerikanci su drugu letelicu odmah isključili kao mogućnost, dok je za avion F-16 načelno data saglasnost. Naime, tokom narednih nekoliko godina, najmanje 800 tih aviona biće povučeno iz upotrebe zemalja članica NATO i drugih saveznika Amerike.

Ipak, priča o isporuci aviona Ukrajini je ostala samo na papiru. Da podsetimo, predsednik Amerike Džozef Bajden je nedavno isključio mogućnost da Ukrajini isporuči avione zapade proizvodnje. Bajden ne želi dodatno zatezanje odnosa sa Rusijom.

Kao hladan tuš, Kijevu je saopšteno da u najboljem slučaju može da se nada isporuci aviona MIG-29. Poljska je spremna da prosledi svoje avione tog tipa, koji su u odličnom stanju, i tako se reši opreme sovjetske proizvodnje. A, ukrajinski piloti su već osposobljeni za upravljanje MIG-ovim i na vojnim aerodromima širom te zemlje već postoji infrastruktura za njihov prijem i održavanje.

Sa vešću da će Britanci ipak obučiti deo ukrajinskih pilota, priča je vraćena u fokus. Ponovo se mogu čuti teze da su na raspolaganju američki avioni, “jurofajter”, švedski “gripen”, francuski “rafal”. Dosta je bilo reči i o letelici tipa A-10 koja bi, navodi se, bila idealna za borbu protiv ruskih tenkova. Ipak, mogu se čuti glasovi razuma koji kažu da bi taj avion zbog male brzine, lako postao meta ruskih lovaca. Umesto toga, ukrajinskim pilotima bi bolje odgovarao jurišnik Su-25, koji već leti u sastavu ratnog vazduhoplovstva te zemlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here