EPA
Američki predsednik Džo Bajden

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da će Amerika “naterati Rusiju da plati” za svoje postupke.

– Za razliku od mog prethodnika, jasno sam stavio do znanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da su dani kada će SAD popuštati pred agresivnim akcijama Rusije, kao što su mešanje u naše izbore, sajber napadi, trovanje svojih državljana – odbrojani. Bez dvoumljenja ćemo terati Rusiju da plati i štitićemo ključne interese našeg naroda – rekao je američki lider tokom govora u Stejt departmentu.

Bajden je prvi put javno pozvao ruske vlasti daodmah oslobode Alekseja Navaljnog.

– Politički motivisano pritvaranje Navaljnog i ruski pokušaji da uguše slobodu okupljanja – to je pitanje koje kod nas i cele međunarodne zajednice izaziva duboku zabrinutost. Navaljni je bio na meti, jer je razotkrivao korupciju. Treba da bude oslobođen odmah i bezuslovno – rekao je Bajden.

Osvrnuo se i na produženje Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom, rekavši da to pokazuje da su SAD spremne da razgovaraju i sa protivnicima.

– Diplomatski ćemo komunicirati sa našim protivnicima i konkurentima tamo gde je to u našem interesu i gde se poboljšava bezbednost Amerikanaca. Zato su SAD i Rusija juče produžile sporazum START 3 na pet godina, čime je sačuvan jedini sporazum između naših zemalja koji osigurava nuklearnu bezbednost – istakao je američki predsednik.

Ranije je portparolka Bele kuće Dženifer Psaki saopštila da Bajden namerava da sarađuje  sa Rusijom, ali i da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Putinom o nesuglasicama među zemljama.

2 COMMENTS

  1. Matori, tvoje vreme je vec proslo, sada zelis da unistis svet, ko tebi daje pravo da se igras sa covecanstvol????
    sta mislis sta ce ostati na ovoj planeti ako dodje do naj gorega, okanite se cackanja, nije dobro, imamo samo jednu planetu, netreba je unistiti.

  2. Ne igra se on nista kao prvo i Navalni je igra koja de igra s Putinom samo za javnosti a drugo i Putin I matory Beiden i Nawalni su igra za javnost,Nawalni sada uziva u neku destinaciju gde sve ima to zna i sam matori Beiden sve je dogovor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here