Youtube/Ora News
Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj

Zahuktala predizborna kampanja političkih predstavnika kosovskih Albanaca sve je više okrenuta ka Srbiji, pa tek što je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponudio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću priznanje Kosova ili ujedinjenje sa Albanijom lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je zatražio izmenu Ustava Srbije.

Situacija na KiM je, kako je rekao srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović, sve složenija, a kako ukazuje, postoje i nove situacije poput “pojedinih čestitki za Dan državnosti Srbije, kojima se raduje veliki broj političara u južnoj srpskoj pokrajini, ali nikako u centralnoj Srbiji”. Pomenuta čestitka, u Beograd je stigla iz Bele kuće od predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je između ostalog naveo da je “fokusiran na međusobno priznanje”, a to politizovanje najlepših želja, podiglo je veliku prašinu u Beogradu. Osim predsednika Srbije, koji je ukazao da je već jednom u Vašingtonu rekao šta misli o priznanju i da njegov odgovor neće biti drugačiji, oglasio se i ministar inostranih poslova Nikola Selaković. Njega, kako kaže, ne iznenađuje zahtev za međusobno priznanje, ali ga je iznenadilo što tu težnju Bajden iznosi u čestitki povodom Sretenja.

– Ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU sa kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav i iznet je na jednom od najvažnijih mesta u svetu, a to je u septembru Bela kuća – rekao je Selaković.

Čestitka je, prema oceni predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, provokativna i neprimerena u delu koji se odnosi na priznanje Kosova.

– Verovatno za sve nas i uvredljiva, jer ako nekome čestitate Dan državnosti, a tražite mu da se odvoji od dela svoje teritorije, to je suprotno lepim željama, ali nije posebno iznenađujuće – rekao je Drecun. On smatra da Bajden insistiranjem na međusobnom priznanju ohrabruje Albance da iznose neprihvatljive zahteve, što potvrđuju i Haradinajeve poruke.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović ocenjuje da je Bajdenova čestitka predsedniku Vučiću neuobičajena, nepristojna i uvredljiva.

– Neuobičajena je zato što se čestitke ne koriste za saopštavanje političkih stavova najdelikatnije prirode. Nepristojna je jer suverene i ranopravne države ne drže lekcije jedna drugoj šta su joj zadaci – naveo je Jovanović.

Kurti je srpski građanin

Aljbinu Kurtiju koji bi da menja Ustav Srbije direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković uzvraća da sadržaj Ustava neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem.

– Ustav Srbije prepoznaje nespornu međunarodno pravnu činjenicu da je KiM deo Srbije, a jedini pozvani da se bave njegovim sadržajem su građani Srbije, pa kao srpski građanin i Kurti, ali kao privatno lice, jer mu mišljenje vredi koliko i jedan glas – istakao je Petković.