EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Predsednik SAD DŽozef Bajden potpisao je danas uredbu kojom se štiti pravo na abortus, posle odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta univerzalna zaštita prava na abortus i odluka o tom pitanju preneta na pojedinačne države.

U više od 10 država od tada su uvedena striktna ograničenja ili potpune zabrane obavljanja abortusa, a u još 10 i više će se, narednih nedelja i meseci, uvoditi dodatne restrikcije, preneo je AP.

“Vrhovni sud je jasno pokazao da neće štititi prava žena. Ja hoću”, poručio je Bajden.

On je ukazao na ograničenja svog položaja i istakao da bi bila potrebna odluka Kongresa da se pravo na abortus ponovo uspostavi u državama gde su uvedene zabrane.

On je pozvao žene da glasaju u novembru, navodeći da je najbrži način da se zaustavi i preokrene ukidanje prava na abortus da se izabere značajna demokratska većina u Kongresu kako bi se usvojili zakoni koji garantuju ta prava.

“To je najbrži put koji nam je na raspolaganju”, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

“Nadam se i snažno verujem da će žene izaći na izbore u rekordnom broju da povrate prava koja im je sud oduzeo”, istakao je on, preneo je Glas Amerike.

Bajden je, takođe, upozorio da će republikanci, ukoliko preuzmu kontrolu nad Kongresom u novembru usvojiti zabranu abortusa na nacionalnom nivou, ali je rekao da će uložiti veto na bilo kakvu takvu odluku.

Predsednička uredba bi trebalo da ublaži neke kazne sa kojima bi se mogle suočiti žene koje žele da abortiraju, kada presuda Vrhovnog suda stupi na snagu, ali generalno ne može da očuva pravo na abortus u celoj zemlji.

Uredba daje ovlašćenja sekretarijatima za zdravstvo i pravosuđe da se jače bore protiv zabrane pilule za abortus i protiv zabrane ženama da putuju u drugu državu, ako je u njihovoj abortus zabranjen.

Propisuje se i na koji način se tretiraju medicinski podaci, odnosno štite podaci o ženama koje žele da abortiraju.

1 COMMENT

  1. Pa lepo poziva senilni starac zene da glasaju za ubijanje sopstvene dece.Kakav nakaradni demon koji mrzi zivot

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here