EPA-EFE/Oliver Contreras
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden ponovio je da je Vašington “čelično posvećen” u pomoći odbrani Japana tokom telefonskog razgovora sa premijerom Fumiom Kišidom nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu, saopštila je Bela kuća.

Dvojica lidera su osudila probu rakete i potvrdila da će blisko sarađivati sa Južnom Korejom i međunarodnom zajednicom na koordinaciji trenutnog i dugoročnog odgovora, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Radio slobodna Evropa.

Severna Koreja je ispalila balističku raketu iznad Japana. Raketa je prešla oko 4.500 km pre nego što je pala u Tihi okean.

To je prvo severnokorejsko lansiranje rakete iznad Japana od 2017.

SAD će zatražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se sastane zbog Severne Koreje, rekao je jedan američki zvaničnik.

Savet bezbednosti UN je godinama zabranjivao Severnoj Koreji da sprovodi nuklearne testove i lansiranje balističkih projektila. Tokom godina je pojačao sankcije Pjongjangu kako bi pokušao da prekine finansiranje tih programa.

Poslednjih godina, Kina i Rusija koje imaju pravo veta predložile su da se sankcije UN Severnoj Koreji ublaže u humanitarne svrhe i da se Pjongjang vrati na zaustavljene međunarodne razgovore sa ciljem da ubede lidera Kim Džong Una da izvrši denuklearizaciju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here