EPA-EFE/Yuri Gripas
Donald Tramp

Tri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora.

Iako je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću sa 253 elektorska glasa, Donald Tramp sa 213 elektorskig glasova tvrdi da još nije gotovo. Glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država, a sudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana.

Tramp vodi u Džordžiji, a najavio je za poslepodne hitnu konferenciju za medije.

On i dalje tvrdi da je bilo izbornih neregularnosti u pojedinim državama. On je na tviter nalogu napisao da je desetine hiljada glasova prihvaćene po zatvaranju birališta u Pensilvaniji.

“Desetine hiljada glasova ilegalno je dobijeno posle 20 časova u utorak, na dan izbora, potpuno i lako menjajući rezultate u Pensilvaniji i drugim državama”, napisao je Tramp.

I ovu objavu Trampa tviter je označio kao sadržaj koji potencijalno plasira netačne informacije o izbornom procesu.

Međutim, iz federalne izborne komisije tvrde da nema dokaza za prevaru.

– U nijednoj tužbi nema dokaza da je bilo prevara – izjavila je jedna od članica federalne izborne komisije Helen Vajntraub.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Pensilvaniji, Džo Bajden ima 49,6 a Donald Tramp 49,2 odsto osvojenih glasova.

Dok se čekaju rezultati iz ovih država, pristalice demokratskog kandidata Džoa Bajdena počele su da slave na ulicama Filadelfije, dok pristalice Donalda Trampa nastavljaju proteste.

Aktuelni predsednik Donald Tramp poručio je demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema prava da tvrdi da je pobedio na izborima i najavljuje pravnu borbu.

Svojim pristalicama se obratio i Bajden.

“Svi znamo da su tenzije velike posle ovih teških izbora, ali ne zaboravite: moramo ostati mirni, strpljivi, da dozvolimo da se ceo ovaj proces završi i da se svaki glas prebroji. Ponovo dokazujemo, kao i kroz istoriju, demokratija funkcioniše, vaš glas će biti prebrojan. Ma koliko neki naporno pokušavali da to zaustave, ja to neću dozvoliti”, poručio je Bajden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here