EPA-EFE/Yuri Gripas
Džo Bajden

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden prihvatio je jednu od najvećih počasti na Kosovu u ime svog pokojnog sina, rekavši da je Kosovo balkanska država “u srcima cele porodice Bajden”, prenosi RSE.

Na svečanosti ovog vikenda, predsednica Kosova Vjosa Osmani uručiće posmrtnu predsedničku medalju za vladavinu prava Bou Bajdenu, koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja NBC.

– Boov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju – rekao je Bajden u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedelju, 1. avgusta 2021. godine.

– U to vreme, Kosovo je još uvek nosilo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Bo je mogao da vidi šta se sve može učiniti, on je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje – poručio je Bajden.

Rekao je da je njegov sin “samo jedan od mnogih” ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u poslednje dve decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što može osigurati Kosovu da “u roku od nekoliko sedmica” dobije američke doze Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

To je drugi put da Kosovo odaje počast Bou Bajdenu. Ulica u blizini vojne baze Bondstil takođe nosi njegovo ime.

Bo Bajden je bio državni tužilac u Delavareu i pripremao je kampanju za guvernera kada je 2015. izgubio bitku s rakom. Godinu dana kasnije, Džo Bajden, tada na mestu potpredsednika SAD, obišao je sa članovima porodice Kosovo i prisustvovao imenovanju ulice imenom njegovog sina.

Medalju će u nedelju preuzeti američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, a na svečanosti će popularni kosovski pevač izvesti pesme Koldpleja jednog od omiljenih bendova Boa Bajdena.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime