EPA-EFE/Andrew Harnik
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden odlučio je da “oslobodi” 15 miliona barela nafte iz rezervi, a zatim počne da ponovo popunjava rezerve, dok nastoji da smanji cene benzina pred izbore za Kongres 8. novembra.

Taj potez je usledio dve nedelje nakon što se organizacija OPEK Plus, koju predvodi Saudijska Arabija, svrstala uz Rusiju i pristala da smanji proizvodnju, što je izazvalo strahovanja od novog rasta cena na američkim pumpama, preneo je Glas Amerike.

– Nastavićemo da stabilizujemo tržišta i spuštamo cene u vreme kada su potezi drugih zemalja izazvali tolike potrese – izjavio je Bajden na skupu u Beloj kući.

On je okrivio napad ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu za visoke cene benzina i sirove nafte, ali i primetio da su cene pale za 30 odsto u odnosu na vrhunac koji su dostigle ranije ove godine.

– Međutim, cene ne padaju dovoljno brzo – rekao je on i dodao da američke porodice trpe zbog visokih cena benzina.

Bajden je u martu odobrio da se iz rezervi oslobodi 180 miliona barela, što je prvobitno trebalo da se dogodi tokom perioda od šest meseci.

Nivo strateških rezervi je zbog toga na najnižem nivou od 1984. godine, sa oko 400 miliona barela nafte.

Bajden je takođe najavio da će američka vlada popuniti strateške rezerve kada cene nafte budu od 67 do 72 dolara po barelu, ili niže, što će, kako tvrde zvaničnici administracije, povećati domaću proizvodnju garantovanjem osnovnog nivoa potražnje.

Odluka OPEK-a da proizvodnju nafte smanji za dva miliona barela dnevno, što je dva odsto globalnih zaliha, navela je Belu kuću da optuži Saudijsku Arabiju da podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i da najavi da će biti posledica zbog odluke da se smanji proizvodnja da bi se povećale cene na tržištu.

Prema podacima Uprave za informacije o energetici, 15 miliona barela nafte, koliko će biti pušteno iz strateških rezervi, ne pokriva ni jedan pun dan upotrebe tog energenta u SAD.

Bajden se i dalje suočava sa političkim problemima zbog cena goriva, čiji je prosek 3,87 dolara po galonu (oko 3,8 litara).

To je manji pad u odnosu na proteklu nedelju, ali je rast u odnosu na period pre mesec dana.

Zbog nedavnog povećanja cena na pumpama usporio je i zamah koji su Bajden i demokrate imali uoči izbora u novembru.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here