EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden najavio je novo raspoređivanje američkih trupa u Evropi.

– Putin je narušio mir u Evropi. SAD i saveznici stupaju na scenu, dokazujući da je NATO potrebniji i važniji nego ikad – poručio je on iz Madrida.

Američki predsednik je još rekao i da Sjedinjene Američke Države menjaju svoj stav sile u Evropi na osnovu pretnji koje dolaze iz Rusije. Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, prenosi agencija Rojters.

Naveo je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.

– SAD će ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi da bi NATO mogao da odgovori na pretnje koje dolaze iz svih pravaca i svih oblasti – kopna, vazduha i mora – rekao je on.

Samit NATO koji okuplja više od 40 šefova država i vlada počeo je sinoć u Madridu a danas se održava njegov radni deo. Samit na kome će rat u Ukrajini biti među centralnim temama, završava se u četvrtak. Posle jučerašnjeg turskog ukidanja veta, Švedska i Finska će moći da se pridruže NATO-u.

6 COMMENTS

  1. Moram da podsetim da je NATO prvi, posle 2. svetskog rata, narušio mir u Evropi, zločinačkim napadom na SRJ.

  2. Hände platise poreza, pripremite se da platite amerikancima Sto vas cuvaju, od koga,ha ha ha ha ha ha,od njih samih, Ali najavljenih 300 000 vojnika su amerikanci bez posla jer im privreda pada, ovako imaju dobre Plate Koje obezbedjuju evropljani, bravo za amerikance i evropske politicare, a narod, pa ko je ikad pitao narod, cak se i izbori namestaju Po volji bogatih, srecno

  3. Ovi bre, kao da niko ništa ne vidi, teraju po svome! Koji mir je to Putin narušio, u Ukrajini rat je se već osam godina, ali je izgleda poćeo, kad su Ukrajinci poćeli da gube!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here