EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao i da suštinskim promenama treba težiti uz najširu moguću podršku naroda, saopštila je Bela kuća.

Bajden je, povodom planirane reforme pravosuđa u Izraelu, podržao napore da se pronađe kompromis u vezi sa predloženim reformama u skladu sa tim osnovnim principima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Netanijahu je rekao Bajdenu da će reforma pravosuđa u Izraelu omogućiti da zemlja ostane snažna i vitalna demokratija, saopštila je Netanijahuova kancelarija.

Kako se navodi, Bajden i Netanijahu su razgovarali i o pretnji koju predstavlja Iran, ne navodeći detalje.

Netanijahu traži promene u pravosuđu koje bi dale njegovoj vladi veći uticaj na izbor sudija i ograničile ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava zakone, preneo je Rojters.

Kritičari planiranih izmena zakona navode da Netanijahu zbog predstojećeg suđenja po optužbama za korupciju, koje on negira, preduzima korake koji će ograničiti izraelsku demokratsku kontrolu i omogućiti mu da izbegne kaznu, navodi britanska agencija.

U Izraelu već mesecima traju protesti građana zbog najavljene reforme pravosuđa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here