EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden najavio je da bi mogao da ukine tarife uvedene na uvoz kineske robe kako bi se pomoglo da rastuća inflacija u SAD bude stavljena pod kontrolu.

Bela kuća preispituje kaznene tarife uvedene pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom – koje su podigle cene svega, od pelena do odeće i namestaja – i mogla bi da donese odluku da ih u potpunusti ukloni, rekao je Bajden u obraćanju naciji iz Vašingtona u utorak uveče, prenosi CNBC.

– Razmatramo šta bi imalo najpozitivniji uticaj – rekao je Bajden, dodajući da se trenutno diskutuje o uklanjanju tarifa.

Tramp je uveo niz kaznenih finansijskih mera na kineske proizvode u dugotrajnom trgovinskom ratu sa Pekingom, u pokušaju da podstakne kupovinu robe proizvedene u Americi.

U kojoj bi meri ukidanje Trampovih nameta na kineske proizvode “ohladilo” inflaciju u SAD predmet je debate među američkim ekonomistima, pri čemu mnogi kažu da je ublažavanje ili potpuno ukidanje carina jedna od nekoliko opcija koje su na raspolaganju Beloj kući koja želi da upotrebi svaki instrument za suzbijanje rasta potrošačkih cena

Bajden je ponovio da je kombinacija kovid mera ograničenja u zemlji i inostranstvu i ruska invazija na Ukrajinu izazvala najviši skok cena u SAD od početka 1980-ih.

– Želim da svaki Amerikanac zna da inflaciju shvatam veoma ozbiljno. Prvi uzrok inflacije je pandemija koja se dešava jednom u 100 godina. Ne samo da je blokirala globalnu ekonomiju, već je potpuno izbacila iz koloseka lance snabdevanja i potražnju. A, ove godine imamo drugi uzrok – Putinov rat u Ukrajini – rekao je Bajden aludirajući na dramatičan rast cena nafte izazvan napadom Moskve na Ukrajinu.

Američki predsednik je napomenuo da je ukrajinski rat takođe postakao skok berzanskih cena ključnih prehrambenih proizvoda kao što su pšenica i kukuruz, koje su u 2022. godini porasle za 40, odnosno za 30 procenata repsektivno.

Rusija i Ukrajina zajedno isporučuju više od četvrtine ukupne ponude pšenice na svetsko tržište.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here