pixabay

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je danas da nudi novu rundu pomoći, vrednu 1,2 milijarde dolara, kako bi se produžio radni vek dotrajalih i zatvorenih nuklearnih elektrana.

Klimatski tim Bajdena veruje da je nuklearna snaga ključna za stvaranje energije oslobođene od ugljenika, neophodne za ostvarivanje cilja, a to je 100 odsto čiste energije do 2035. godine, navodi Rojters.

Suočeni sa visokim cenama održavanja i konkurencijom u vidu energije dobijene od vetra i sunca, kao i jeftinog prirodnog gasa, oko desetak nuklearnih reaktora zatvoreno je u SAD od 2013. godine, pa su ostala aktivna 93.

Sredstva će se dati iz budžeta Civilnog nuklearnog kreditnog programa vrednog šest milijardi dolara i distribuiraće ga Ministarstvo energetike (DOE).

U ovoj turi pomoći, novac će biti prosleđem elektranama koje su u riziku od zatvaranja u narednih nekoliko godina, ali i elektranama koje su prestale da rade 15. novembra 2021. godine, prenosi Tanjug.

1 COMMENT

  1. Produziti radni rok dotrajalih nuklearnih elektrana/TOTALNO GLUPA IZJAVA.I covjek zivi sto godina i sto i prvu umre.Svaki materijak koji je u Atomskoj elektrani ugradjen ima svoj kraj.Nije ni to problem i u autu izmenis motor pa ide dalje.Problem je sto u atomskoj .e. ima mjesta i delova matrijala koje nije moguce izmeniti.kada oni dotraju onda je kraj svih epizoda filma i ako to cekaju onda ce imati Japanski scenario samo ko zna koliko puta gori.Dokle god je u Americi mi cemo moci prezivjeti.za Amere nije ni steta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here