Vesti
Preživljavaju uz pomoć dobrih ljudi: Porodica Baždar

Vekovni običaj da tokom meseca Ramazana i uoči najvećeg muslimanskog praznika Bajrama, imućniji vernici pomažu siromašnima, da ih i lično posećuju i uručuju im vrednu novčanu pomoć, održao se u Sandžaku (Raškoj oblasti) sve do današnjih dana. Lepog običaja drži se i brojna sandžačka dijaspora (oko 50.000 duša) rasutih širom sveta, koji tokom cele godine, na razne načine i često posredstvom našeg Humanitarnog mosta, pomažu nevoljnicima u rodnom kraju, a najviše upravo tokom ovih blagdana.

O ramazanskim donacijama već smo pisali polovinom aprila i pominjali mnoge dobre ljude, a kako se bližio Bajram, između naših tekstova, u ovaj kraj stiglo je na hiljade Sandžaklija koji posetu otadžbini koriste i da posetom sirotinji učine neko dobro delo. Mnogo donacija stiglo je i od onih koji su daleko i koji ne mogu da dođu i tokom praznika budu sa svojima. Između ostalih, vrednu ramazansko-bajramsku pomoć poslali su ili lično uručili: Emir Karadan iz Austrije, Ernad Šabotić iz Švajcarske, Melisa i Zehra Mujković iz Nemačke, Ramka i Medina Sadović iz Danske, Mustafa Ćosović iz Francuske, Esad Adrović iz Amerike, porodica Škrijelj iz Kanade, Munira Šabanović iz Švedske, porodica Kolašinac iz Australije, porodica Muslić iz Holandije, Ramiza iz Norveške, Azra iz Luksemburga…

Ukupno više od stotinu dobrotvora od kojih su mnogi želeli da ostanu anonimni. Zanimljivo je da su se neki od njih obraćali “Vestima” i humanitarcu Hidu Muratoviću s pitanjima koga da prvo posete i kome da pomognu. Za manje od nedelju dana pomoć je, uz druge nevoljnike u ovom kraju, primilo i 30 stalnih i dugogodišnjih štićenika našeg Humanitarnog mosta.

– Došao je jedan naš čovek, poreklom s Peštera, i dao nam 500 evra. Jedan drugi dobrotvor dao nam je 100 evra, a od jedne žene dobili smo pismo sa 100 dolara – kaže Elko Baždar iz Sjenice.

Siromašak koji i sam ime ozbiljne zdravstvene probleme brine o nepokretnom ocu Rahu i sestrama Safiji, Sabaheti i Eli koje imaju smetnje u razvoju, a potom dodaje:

– Odmah smo naručili drva jer ogrev nam je najveći i često nerešiv problem, a zime u Sjenici su duge i vrlo surove. Kupićemo najpotrebnije lekove, a za ishranu ćemo se snaći u narodnoj kuhinji – priča Elko i zahvaljuje svim dobrotvorima sa željom da Bajram provedu u radosti i zdravlju.

Pomoć u vidu više donacija je stigla i Razi Vejsilović, izbeglici s Kosova. U Novom Pazaru se godinama, u muci i sirotinji, bori protiv teškog oblika karcinoma, njenom sinu Seadu još dok je bio dete odstranjen je jedan bubreg.

– I ove bajramske donacije potrošićemo za lekove i lečenje. Bog je tako hteo, dok “Vesti” nisu počele da pišu o nama, a dobri ljudi da nam pomažu nismo imali ni za to, hvala im do neba! – poručuje Raza.

Bog je veliki, sve vidi!

Ramazanske i bajramske poklone naših čitalaca, vredne od 100 do 500 evra, dobili su i Raza i Sead Vejsilović iz Novog Pazara, starci Agan i Zejna Pramenković iz sela Zaguljača, Vasvija i Mirsad Suljević iz Novog Pazara, Mihrija Murić i porodica Seferović iz Rožaja, Hidajet Pljakić, Emina i Safet Amčović, Hamida Bihorac, Sulejman i Bahta Puzo, Muratka Ramičević, Safet Kovačević…

– Hvala beskrajno svim dobrim ljudima što brinu o nama, ne samo tokom Ramazana i Bajrama već cele godine. Da nije dijaspore mi ne bismo mogli da preživimo. Meni je izgorela kuća i nikada ne bih mogao da je ponovo sagradim, a sagradio sam je uz pomoć čitalaca “Vesti” i drugih dobrotvora. Bog je veliki, sve vidi i nadam se da će nagraditi svaku dobrotu! – ističe Sulejman Puzo iz Trnave kod Novog Pazara.

Mihrija Murić sa sinom Ernesom i Hidom Muratovićem

Solidarnost ne zna za veru i naciju

– Nekoliko čitalaca “Vesti”, drugih vera i nacija, poslalo je svoje priloge siromašnima u ovom delu Srbije sa željom da Ramazan i Bajram provedu u radosti i sreći. Neki to čine svake godine, a neki povremeno i to me čini srećnim, radujem se i kad Sandžaklije islamske vere pošalju pomoć siromašnim i bolesnim pravoslavcima za Vaskrs i Božić. Muka i sirotinja i ljudska dobrota i solidarnost ne znaju za veru i naciju – kaže poznati humanitarac i naš saradnik Hido Muratović.

Bajra Suljević sa ćerkom Arijetom

Olakšanje i radost

Više od 600 evra stiglo je i Bajri Suljević, samohranoj majci koja 26 godina sama, u podstanarskoj sobi i bez ikakvih primanja, brine o teško bolesnoj ćerki Arijeti.

– Ramazan i Bajram su nam doneli pomoć, olakšanje i veliku radost, jedno vreme nećemo brinuti kako ćemo kupiti lekove i pelene i platiti kiriju i struju, Bog neka čuva sve dobre ljude koji nam pomažu! – poručuje Bajra.