EPA

Starica Đurđa Stojković (108) verovatno je najstarija stanovnica Srbije koja je uprkos lošem zdravstvenom stanju uspela da pobedi korona virus.

Živi sa sinom, snajom i brojnim unucima i praunucima u trošnoj kućici u planinskoj mahali Rupica u selu Radovnica nadomak Trgovišta.

Doktor Novica Živanović, koji je direktor Doma zdravlja u Trgovištu, kaže da je srećan što je baka, koja je imala lakšu kliničku sliku, uspela da pobedi virus koji je odneo mnoge živote u ovoj maloj opštini na jugu Srbije.

– Sin i snaja su bili pozitivni. Kad je kod članova porodice potvrđen virus testirali smo baku i 4. decembra je kod nje potvrđen kovid-19. Imala je temperaturu i davali smo joj terapiju intravenozno započinje priču doktor Živanović.

Baka je dementna, nepokretna, mršava, ima bolesno srce i nagoveštaje da je imala šlog u poslednjih nekoliko godina.

– Jedna kompleksna situacija i težak pacijent koji nije izmeštan iz kuće već smo je pratili i lečeli tako što smo je posećivali. Ukućani su primali terapiju duže od nje. Na sreću, uspela je uz malu medicinsku pomoć da izađe iz bolesti. Oporavila se potpuno i s obzirom na sve okolnosti sada je stabilno – kaže doktor Živanović.

Za njega i njegove kolege krštenica koju baka ima i koja svedoči o njenim godinama je razlog za sreću jer i ovu opštinu je ovaj virus “pokosio”.

– Bitka za svaki život i za svakog pacijenta traje neprestano. Mnogo smo svi srećni što je baka Đurđa pokazala da je sve moguće i mi je smatramo našim medicinskim fenomenom – priča doktor Živanović.

Do kuće u ovoj mahali dolazi se samo terenskim vozilom. Predsednica opštine Miljana Zlatković kaže da je baka korisnica socijalne pomoći i da prima kućnu negu.

– Ovih dana posetićemo baku i odneti porodici pomoć u vidu hrane i garderobe. Ona je naša najstarija stanovnica koja je uprkos svemu uspela da pobedi bolest iako je zbog zdravstvenog stanja i nije bila svesna – kaže Zlatković.

Inače, u tom kraju po brojnim mahalama ima dosta sredovečnih ljudi koji su na pragu stote godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here