EPA
Bakir Izetbegović

Nove provokacije lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića koji bi sada da malo bude i istoričar, pa je u javnost izašao sa pričom kako je Bosna i Hercegovina kao država znatno starija od Hrvata, Srba i Bošnjaka kao današnjih naroda. Zato je, kaže, neprihvatljivo tražiti rešenja koja bi se temeljila isključivo na pravima tih kolektiviteta.

– Netačno je da je država starija od naroda – kaže za “Vesti” sociolog Drago Vuković, uz napomenu da ima i naroda koji još uvek nemaju državu.

Koncept unitarne BiH o kojem Izetbegović priča je stari i zagovarao ga je još njegov otac. Ima demokratsku ljušturu “jedan čovek, jedan glas”, ali nemoguć je u nacionalno nestabilnim podeljenim društvima i BiH ne može da bude na tom principu unitarnosti – objašnjava naš sagovornik.

On smatra da je Izetbegovićevo plasiranje priče o državi starijoj od naroda, u stvari, lečenje frustracija intelektualaca i političke elite okupljene u Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

– Oni bi da uzdignu državu iznad nacionalnog identiteta, i to kao novi oblik ideološke nacije poput jugoslovenstva i oni uporno stoje na tom konceptu, iako se svesni su da tako nešto ne može da prođe – kaže Vuković.

Ti intelektualci, kako ističe, više nego iko guraju BiH u proces rastakanja, odnosno da svako od tri dela i tri naroda napravi svoju državu.

– Ili hoće da nas time prisile na unitarnost, jer kad Izetbegović kaže da ima patriota koji će je braniti, kao da aludira na rat, ili je moguće da oslonjeni na novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, pa hoće da nam je neko moćan nameće spolja. Mogu samo da im poručim da nema budućnosti i perspektive za državu koju nije narod prihvatio – uveren je sagovornik “Vesti”.

Izetbegović je ocenio kao sumnjive interpretacije o pravima konstitutivnih naroda, ali i tvrdi da je taj termin baziran na pogrešnom prevodu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, napisanog na engleskom jeziku.

– Sama reč se ne može prevesti kao konstitutivni narodi. Država je postojala i pre nego što su ti narodi nastali – rekao je lider SDA.

Jasno je, ističe on, da BiH, kako je uređena, ne odgovara nikome, da je prekomplikovana i ne odgovara na potrebe svojih građana.

– Unitarni i građanski model jedini je na kojem BiH kao država može da se temelji – kazao je Izetbegović i odbacio zahteve da se ona definiše kao složena zajednica tri konstitutivna naroda, na čemu insistira HDZ BiH.

To što je izgovorio pokazuje njegovu neukost i nepoznavanje istorije, komentariše za “Vesti” istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković i ističe da bi, Izetbegović, da zna istoriju, pametnije lagao.

Naš sagovornik ukazuje na spis o narodima “De administrando imperio” vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita iz desetog veka, u kojem je taj vladar nazvao BiH provincijom u okviru Srbije. Kako ukazuje Anđelković, prema tom istorijskom spisu su BiH su nastanjivali Srbi i istorijsko pominjanje BiH je povezano sa Srbijom i srpskim zemljama.

– Izetbegović zaista ne zna šta priča – zaključio je Anđelković.

Neće sučeljavanje

Drago Vuković kaže da iz te asocijacije Krug 99 kreću sve političke ideje na nivou Federacije BiH.

– Zato sam zatražio da se okupe svi intelektualci iz cele BiH, i oni iz Srpske i da razgovaramo. Odnosno da se sučele stavovi o svim spornim pitanjima iz prošlosti i sadašnjosti. Međutim, njihovog razumevanja za moj predlog nije bilo – kaže naš sagovornik.

Opasan put

Profesor ustavnog prava Siniša Karan kaže da je stav lidera SDA o BiH kao unitarnoj državi građanskog koncepta, dugoročno je opasan politički put, koji vodi u nestabilnost i tenzije.

– Prekriven plaštom lažne građanske demokratije, odnosno majorizacije, nažalost olako prolazi u široj, pa i stručnoj javnosti. Multietničke države po društvenoj osnovi prirodno ne mogu biti unitarne. Mogu samo u uslovima majorizacije, tutorstva i dominacije većinskog naroda – tumači Karan, uz napomenu da je teza da unitarna država može da obezbedi multietničnost zabluda svih dosadašnjih oblika organizacije državnog uređenja na ovim prostorima.

Traži prevod definicije

Bakir Izetbegović je podsetio da je nedavno od Kancelarije OHR tražio originalni primerak Dejtonskog sporazuma da bi se preciznim prevodom razjasnilo šta piše u vezi sa definicijom BiH kao države. Kaže da će od toga da li će konačno tumačenje biti da su tri naroda u BiH “konstitutivni” ili “konstituentni” zavisiti kako će voditi pregovore o njenom preuređenju i tražiti nove modele.