EPA/Tatyana Zenkovich
Bakir Izetbegović

Iza brutalne provokacije grupe radikalizovanih Bošnjaka na Dan Republike Srpske, i pokušaja izazivanja incidenta koji je policije sprečila, stoji pokret Vjera, narod, država, koji u suštini predstavlja islamističko krilo SDA Bakira Izetbegovića, tvrde stručnjaci.

Policija RS u nedelju je kod Doboja zaustavila više automobila koji su krenuli u Banjaluku gde je tog dana održan svečani defile povodom Dana RS. Posebno interesantni su bili putnici u mercedesu u kome je policija zatekla Muradifa M. i Fatiha Hasanovića, obojica iz Zvornika, i Asima F. iz Kalesije. Hasanović je pre devet godina osuđen pred Sudom BiH na godinu dana zatvora zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji. On je sklopio sporazum o priznanju krivice, a nakon što je odležao kaznu, nastavio je slobodno da se kreće po BiH. Dovođen je u vezu i s ubistvom policajca Dragana Đurića u policijskoj stanici Zvornik u proleće 2015. godine i proveo mesec dana u pritvoru, ali protiv njega nije pokrenut postupak. Podsećanja radi, reč je o slučaju kad je radikalni islamista Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca da bi u razmeni vatre i sam nastradao.

Smetaju lepota i sloboda: Pripadnice MUP RS na defileu

Ratne zastave

Policija je kontrolisala još šest automobila, a u BMW-u, koji je vozio Eldar B. iz Zenice, pronađeno je tridesetak ratnih zastava Armije BiH s ljiljanima. U tom vozilu bio je i Ensar H, a policija tvrdi da su obojica bezbednosno interesantne osobe. Nakon informativnog razgovora, svi su pušteni da nastave putovanje.

Na društvenim mrežama istog dana pojavilo se nekoliko snimaka koji otkrivaju da je jedna grupa radikalnih islamista ipak uspela da dođe do Banjaluke gde su u džamiji Ferhadija klanjali namaz. “Poruka za 9. januar je: Bosnom behar probeharao…”, naveo je u jednom od snimaka jedan muškarac s karakterističnom vehabijskom bradom.

U Banjalci nisu zabeleženi incidenti, ali ovaj događaj je, prema tvrdnjama izvora “Vesti” iz MUP-a RS, veoma ozbiljno shvaćen i preduzete su sve potrebne mere kako bezbednosno interesantne osobe ne bi izazvale probleme. Naši izvori iz bezbednosnih struktura u RS kažu da osnivanje ovog pokreta prošle godine službe u FBiH nisu tretirale kao problem, ali da je MUP Srpske preduzeo sve što je potrebno kako bi se došlo do informacija o tome ko stoji iza te priče i kakve su im namere.

Sumanute pretnje

Informacije o delovanju policije brzo su se proširile islamističkim stranicama na društvenim mrežama, gde su izazvale ogroman broj pretnji poput “Treba puške i pobiti gamad” te “Ubij krmad”, a jedan korisnik Fejsbuka poručio je: “Doći će nas deset hiljada ako samo ikome zafali dlaka s glave.” Većina objava je potom uklonjena.

Pokret Vjera, narod, država oglasio se putem Fejsbuka navodeći da će radi ovoga, kao i neovlašćenog objavljivanja ličnih podataka na internetu, podneti više krivičnih prijava protiv policajaca iz Doboja, ali i nekih medija.

Poruka Stanivukoviću

Pokret Vjera, narod, država ima veliku pažnju federalnih medija. Naročito je odjeknuo Fejsbuk status Sanina Muse u kom se obratio gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

“Banjaluka je u stvari stari bošnjački grad, koga su Bošnjaci sami branili i ginuli za njega… Tada Stanivukoviću tvojih predaka tu nije bilo. Oni se naseljavaju tek od 1918. u jednom od perfidnih planova za oduzimanje zemlje i imetka Bošnjacima i dodele Solunašima bezemljašima”, naveo je Musa.

Bisera Turković

Svađa s Kinom i Rusijom

Histerija u Sarajevu obuzela je i ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković, koja je uputila protestnu notu ambasadama Srbije, Kine i Rusije čiji su predstavnici učestvovali na svečanostima povodom proslave 9. januara. Turkovićeva je taj potez izvela bez konsultacija s Predsedništvom BiH koje je po Ustavu zaduženo za spoljnu politiku.

Progon u vojsci

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je postupak utvrđivanja činjenica koje se odnose na prisustvo njegovih službenika na obeležavanju Dana RS.

Defileu u Banjaluci prisustvovali su zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS Gojko Knežević i komandant Operativne komande Radovan Ilić, zatim Milorad Krajšumović, komandant 3. Pešadijskog puka (RS) i Zoran Dunović, zamenik komandanta Komande podrške OS za operacije.

Pokušaj zastrašivanja: Dževad Galijašević

Klasična akcija izviđanja

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević za “Vesti” pojašnjava da pokret Vjera, narod, država treba posmatrati isključivo kao radikalno krilo najjače bošnjačke partije SDA.

– Oni govore ono što Bakir Izetbegović misli, ali zbog svojih interesa ne želi javno da kaže – ističe Galijašević.

On za lidera pokreta Sanina Musu tvrdi da je bio povezan s bošnjačkom obaveštajnom službom AID čiji ostaci su danas uveliko zastupljeni u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH.

– Zadatak tog pokreta je da okupi radikalne islamiste iz cele BiH. Ovo sada nije bila obična provokacija nego vid zastrašivanja građana Srpske, što je jedan od osnovnih elemenata terorizma. Mnogo važnije u toj priči je da je ovo bila klasična akcija izviđanja. Oni su želeli da vide kako će reagovati bezbednosne službe u RS. Merili su prag tolerancije, efikasnost bezbednosnih agencija, vreme reakcije policije, što sve sluti da je u pitanju ozbiljna organizovana grupa – kaže Galijašević.

On naglašava da se promenio metod delovanja radikalnih islamističkih grupa.

– Oni su se prethodnih decenija ukupljali u manjim i zabačenim mestima poput Gornje Maoče, a sada se slobodno šepure i organizuju po gradovima – upozorava Galijašević.

Obnova zelenih beretki

Galijašević tvrdi da je delovanje organizacije Vjera, narod, država usko povezano i s drugim trendovima u FBiH.

– Imate na sceni poziv zelenih beretki za obnovom članstva, pa i radikalne izjave najvažnijih bošnjačkih političara. SDA je kičma tih projekata, ali i zajedničkih bezbednosnih institucija, i to je ono što je opasno. SDA je ostala jedina stranka u BiH čiji kadrovi nikada nisu bezbedosno tretirani. Njihova tajna agenda je politički islam, što se sada se širi kao ideologija – kaže Galijašević.

Smetaju levičari i verska zajednica

Početkom juna prošle godine u Sarajevu je registrovana Bosanska narodna stranka VND. Osnivači su naziv BNS VND (Bosanska narodna stranka Vjera, narod, država) izabrali jer onaj koji koriste na društvenim mrežama i pod kojim se u javnosti predstavljaju Politički pokret Vjera, narod, država, sud nije prihvatio za registraciju.

Ovo je potvrdio predsednik i osnivač stranke Sanin Musa, bivši islamski predavač, tzv. daija, kazavši da stranka s takvim imenom nije mogla biti registrovana zbog “spominjanja vere”.

Po osnivanju, BNS VND naveo je da će mu na prvom mestu biti “Božje pravo”, odnosno da će svoje aktivnosti temeljiti na islamskim principima. Broj članova i simpatizera nije poznat, ali ih na Fejsbuku prati oko 20.000 ljudi.

Osnivači su naveli da im je na prvom mestu odnos prema SDA s čijom se politikom, kako navode, ne slažu. Ova stranka i prema levičarskim strankama ima otklon, jer ih smatraju bezbožnicima. Nezadovoljni su i Islamskom zajednicom u BiH, za koju kažu da nije ono što bi trebala biti. Članstvo ipak dozvoljavaju nemuslimanima, ako su “patriote”. Posebne aktivnosti planiraju s Bošnjacima u RS.