EPA/Tatyana Zenkovich
Bakir Izetbegović

Vlast u Republici Srpskoj povukla je još jedan korak kako bi došlo do stabilizacije situacije u BiH. Zato je predsednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović uputio pozive liderima dve najjače bošnjačke i hrvatske stranke u BiH, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se obrate poslanicima na posebnoj sednici 1. februara. Kako stvari trenutno stoje, Čović (HDZ BiH) bi mogao prihvatiti pruženu ruku, ali Izetbegović (SDA) to ne namerava da uradi.

– Uvereni smo da bi vaše učešće na posebnoj sednici Narodne skupštine RS dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rešenja za BiH – naveo je Čubrilović u pismu upućenom dvojici lidera.

Ovaj korak je svojevrsni nastavak težnje Srpske da otvori razgovore s partnerima u FBiH o budućnosti zemlje. Još krajem aprila prošle godine Narodna skupština je pokrenula inicijativu za razgovor i dijalog između strana u BiH, Srpske i FBiH. Usvojeni su i konkretni zaključci, Srpska je krenula sa formiranjem tima za razgovore, ali sve je ostalo samo na tome jer u FBiH nije bilo sluha. U međuvremenu je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH koje predviđaju kažnjavanje negiranja genocida, pa je situacija u BiH dodatno destabilizovana, a na razgovore niko nije ni pomišljao.

Bakir Izetbegović, međutim, još nije odgovorio na Čubrilovićevo pismo, ali je potpredsednik njegove stranke Adil Osmanović dao nagoveštaj kako bi taj odgovor mogao da izgleda.

– Pravo mesto za obraćanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića je Parlamentarna skupština BiH. Pre svega, treba deblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, to je mesto gde treba da se obrati i Dodik, i Izetbegović i Čović, pa onda da razgovarati i o obraćanju u Narodnoj skupštini RS – izjavio je Osmanović.

On smatra da pre toga Narodna skupština Srpske mora povući donesene zakone i zaključke koje je okvalifikovao kao “antiustavne”.

Dragan Čović, pak, misli drugačije. On je izjavio da nema ništa protiv da se razgovara na svakoj lokaciji i u svakoj instituciji, te da će na vreme zauzeti stav u vezi s pozivom Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sednici 1. februara.

– Dobili smo poziv i u komunikaciji s predstavnicima RS i našim prijateljima sa kojima sarađujemo ćemo videti šta je cilj razgovora i obraćanja i prema tome zauzeti stav – rekao je Čović u Mostaru.

On je dodao da su iz FBiH pozvani on i lider SDA Bakir Izetbegović, ali da ne zna da li kao predsednici stranaka ili zvaničnici Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– To ćemo raspraviti i pravovremeno zauzeti stav. Nemam ništa protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji u BiH i u svakoj instituciji BiH kako bi vratili poverenje u institucije i omogućili da one profunkcionišu kao takve – naveo je Čović.

Sednica skupštinskog kolegijuma na kojoj bi trebalo bude zakazano i zasedanje parlamenta trebalo bi da bude održana danas u Banjaluci. Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe samo jedna tačka sažeta u konstrukciju “aktuelna situacija u BiH”.

Hoće i zajedničku sednicu vlada

Premijer Srpske Radovan Višković predložio je premijeru FBiH Fadilu Novaliću održavanje zajedničke sednice vlada Srpske i FBiH.

Polazeći od aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH, Višković smatra da bi na zajedničkoj sednici dve vlade trebalo da se razmatraju pitanja koja su od značaja za obe strane. Višković je predložio da zajednička sednica vlada Srpske i FBiH bude održana u periodu između 1. i 5. februara, a mesto i termin održavanja, kao i dnevni red bili bi naknadno dogovoreni.

Vukanović: Dogovorene igre

Poziv Čubrilovića Izetbegoviću i Čoviću izazvao je negativne reakcije u delu opozicije u Srpskoj. Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović naveo je da su lideri dve stranke u FBiH pozvani na sednicu pre nego što su na nju pozvani poslanici u parlamentu.

– U najmanju ruku ovo je skandalozno jer je neverovatno da o radu parlamenta, održavanju sednica i dnevnom redu više znaju lideri stranaka iz FBiH od poslanika Narodne skupštine Srpske koji treba o tome da raspravaljaju. Zbog ovog, kao i drugih poniženja Skupštine predsednik Čubrilović bi trebalo da bude smenjen ili da podnese ostavku. U svemu je jedino dobro da narod i na ovaj način vidi kakva je tesna saradnja Dodika, Čovića i Bakira i da prestane da naseda na njihove dogovorene igre – smatra Vukanović.