EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Bakir Izetbegović

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović smatra da je za zastoj zemlje na evropskom putu odgovorna Republika Srpska i poziva na izmene Ustava i izbornog zakonodavstva.

Izetbegović, koji je učestvovao na samitu predsednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, govorio je o ulozi parlamenata u vraćanju poverenja u proces proširenja EU i ocenio da je to poverenje narušeno.

On smatra da je na to uticalo nekoliko faktora, poput promene metodologije proširenja i pooštravanja kriterijuma u odnosu na raniji period, ali i odlaganja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Izetbegović je naveo da je nesporna odgovornost Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata zemalja članica EU koji su posredno ili neposredno učestvovali u donošenju takvih odluka.

– Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrednije, što se ne može ničim nadoknaditi – najvitalniji deo naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU – poručio je Izetbegović.

Kada je reč o obavezama Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istakao potrebu “izmena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito redukovanja ovlašćenja i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”.

– To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da budu iznad direktno izabrane parlamentarne većine u predstavničkim domovima, što diskriminiše predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH – tvrdi Izetbegović.

On je rekao da prijatelji iz nacionalnih parlamenata zemalja članica Unije imaju mogućnost da to poverenje povrate jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i uticajem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak potvrdio dodeljivanjem kandidatskog statusa što pre.