youtube.com/ N1
Bakir Izetbegović

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se politička scena u Sarajevu posebno uskomešala posle spoljnopolitičkog uspeha Srbije zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa. On je istakao da je o pretnjama iz Sarajeva obavestio predsednika Aleksandra Vučića, budući da je Srbija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma.

Dodik je ocenio da je sporazum u Vašingtonu u Bošnjacima probudio osećaj ugroženosti zato što su večito bili mezimci Amerike.

– Kada se pomene pitanje zašto je Albancima na Kosovu dozvoljeno pravo na samoopredeljenje, a nije Srbima u Srpskoj, odmah se u Sarajevu čuju talambasi, a Bakir Izetbegović (lider SDA) preti kako će oni ratom braniti tu svoju neku BiH koju uopšte ne kontrolišu – rekao je Dodik.

Međutim, Dodik je ukazao da Oružane snage BiH nije moguće pokrenuti legalno, jer je za to potrebna odluka Predsedništva BiH, gde je on srpski predstavnik.

Vojska ostaje u kasarnama

– Osim toga, ako su mislili da će pokrenuti muslimanske policijske snage iz Federacije BiH i hrvatske snage, tu postoji dodatni problem. Naime, po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da pređe u drugi – precizirao je Dodik. Takođe, on je istakao da je apsolutno siguran da Hrvati neće biti saglasni s nekom odlukom da se pokrenu Oružane snage, pa nema legalnog i legitimnog osnova da može da se povede bilo kakva vojna akcija.

Za pravo Dodiku dali su hrvatski političari u BiH. Oni su državnim udarom i agresijom na njihov narod nazvali najavu Bakira Izetbegovića da će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima vlasti. Da podsetimo, Komšić je za predstavnika Hrvata u Predsedništvu BiH izabran preglasavanjem, odnosno muslimanskim glasovima. Za njega u Zapadnoj Hercegovini kažu da u sebi nema ništa hrvatsko osim metka HVO, čime se aludira da je u ratu ranjen kao pripadnik takozvane Armije BiH.

Preglasavanjem na Hrvate

Izetbegović je rekao da će kao partnera birati Željka Komšića, umesto čelnika HDZ-a Dragana Čovića iako on uživa među Hrvatima u BiH.

– Bošnjački birači će na sledećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike ukoliko se nastave ucene HDZ BiH. Ako Čović nastavi s pretnjama, saradnjom s Dodikom, pritiscima, učinićemo sve da se razbiju ti mehanizmi – rekao je Izetbegović.

Međutim, Hrvati u Federaciji BiH nisu se uplašili, nego su posredno zapretili raspadom Federacije i same Bosne.

– Te Izetbegovićeve pretnje su otvorena agresija na BiH. Sad je jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredeljenost ka politici raspada BiH kao zajednice tri ravnopravna naroda – saopštio je Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Oni su pozvali predstavnike međunarodne zajednice, pre svega EU, da se izjasne i zaustave otvorenu političku agresiju Bakira Izetbegovića na BiH.

Uništenje BiH

Predsednik Federacije BiH, Hrvat Marinko Čavara ocenio je da se bošnjačka politika razotkrila s nametanjem Željka Komšića.

– Jasno je da je Komšić izbor Bakira Izetbegovića i svih koji ne poštuju volju hrvatskog naroda, a koji je izabrao Dragana Čovića. Nije pred Bakirom izbor između dve osobe nego opredeljenje da li je za BiH, ili je za njeno uništenje rušenjem ravnopravnosti konstitutivnih naroda – naveo je Čavara.

Ko je dobar sa SAD

Povodom predloga da se Ambasada BiH izmesti iz Tel Aviva u Jerusalim, Dodik je rekao da su vidljivi stalni pokušaji Bošnjaka da naprave priču kako su oni ljubimci i da rade u interesu SAD.

– Sada je interes američkog predsednika da se diplomatsko predstavništvo prebaci Jerusalim da se učini Izraelu. Mislim da je dobar potez za sve nas u BiH da to podržimo. Svestan sam da treba da glasaju i druga dva člana Predsjedništva. Ako to ne učine, onda nisu dosledni toj podršci Amerike. Da vidimo na koji način će to ići – rekao je Dodik.

Na čelu OSA bez diplome

Dodik je rekao i da je nedolično da na čelu Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) bude čovek koji skriva diplomu i da to treba da se istera na čistac. On je komentarisao što je u Tužilaštvu BiH formiran predmet na osnovu krivične prijave protiv direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

– U Zakonu piše da to mora biti neko sa diplomom fakulteta, a on to nije dokazao. Postavlja se pitanje i kako je mogao da bude direktor OSA-e četiri godine i kakva je ovo zemlja u kojoj je tako nešto moguće – rekao je Dodik.

Uvreda palih boraca VRS

Duvanje u ratne trube iz Sarajeva izazvalo je incident kod Kotor Varoši, na platou Meokrnje na Vlašiću. Tamo je pomen za 21 poginulog srpskog u proteklom ratu pokušalo da spreči stotinak Bošnjaka, koji su stigli sa ratnim zastavama takozvane Armije RBiH. Do sukoba nije došlo samo usled pribranosti naroda okupljenog na pomenu i Policije RS na čijoj teritoriji je držan parastos.

Na ovom platou se već drugu godinu služi pomen borcima VRS poginulim u muslimanskim ofanzivama 1992. i 1994. godine, ali i učesnicima NOR-a. Predsednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao da je da će se u budućnosti svake godine na isti dan okupljati na tom mestu.

– Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Nastojaćemo da zajedničkim snagama sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš podignemo spomen-obeležje i postavimo zastavu Republike Srpske na ovo mesto stradanja – rekao je Savanović.

Parastosu srpskim borcima prisustvovali su članovi porodica poginulih, te njihovi saborci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnje 1992. i 1994. godine. Tada je, braneći granicu opštine Kotor Varoš, ranjeno 18 boraca 22. pešadijske brigade, a tri su zarobljena. Iako je ta kota izgubljena, ofanziva muslimanskih snaga na Kotor Varoš je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja je očuvana do kraja rata.

Parastos je služio protojerej Stanoja Zeljković, a vence su položili zamenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i Savanović.

Junaci neće biti zaboravljeni

U banjalučkoj kasarni Kozara obeleženo je 29 godina od formiranja Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa, čijih je 69 pripadnika dalo živote za stvaranje Republike Srpske, dok ih je 400 ranjeno.

Parastos je služen u Kapeli jasenovačkih novomučenika, a potom su predstavnici porodica poginulih, ratni saborci i predstavnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH položili vence kod panoa sa imenima i fotografijama poginulih pripadnika Prvog bataljona Vojne policije.

– Upravo zbog hrabrosti i neustrašivosti naših poginulih saboraca, koji su kao i svi mi, bez pogovora časno učestvovali u stvaranju i odbrani Republike Srpske, ne smemo dozvoliti da njihova žrtva bude zaboravljena – rekao je predsednik Udruženja Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS Radenko Puzić .

Inače Prvi bataljon Vojne policije jedini je bataljon u VRS koji je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata dva puta odlikovan.