EPA/Tatyana Zenkovich
Bakir Izetbegović

Tužilaštvo BiH, ali i velike sile koje su garant poštovanja Dejtonskog sporazuma trebalo bi hitno da reaguju na opasno zveckanje oružjem i pozive na mobilizaciju Bošnjaka, a svi oni koji su branili i odbranili Republiku Srpsku će u slučaju potrebe to ponovo učiniti.

Ovako predstavnici više veteranskih udruženja iz RS komentariše krivičnu prijavu Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice protiv nekadašnjih komandanata Armije BiH Hamdije Avdića Tigra, ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa, i Muhameda Švrakića, predsednika Udruženja Zelene beretke iz Sarajeva.

Prijava Tužilaštvu BiH je podneta zbog “izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Avdić je u jednoj TV emisiji poručio da su muslimani “100 puta snažniji nego 1992. godine” i da u eventualnim unutrašnjim sukobima Srbi “nemaju šanse”, a Švrakić je uputio otvoreni poziv za učlanjenje u Udruženje Zelene beretke koja baštini tradiciju jedne od prvih paravojnih formacija na tlu BiH.

General Rodoljub Anđić, predsednik udruženja Čast otadžbine, organizacije koju su osnovali nekadašnji visoki vojni i policijski oficiri Republike Srpske, kaže da su Zelene beretke osnovane čak godinu dana pre izbijanja rata u Bosni i da je to na početku bilo privatno obezbeđenje Alije Izetbegovića koje je brzo preraslo u paravojnu i kriminlnu organizaciju.

– Ova jedinica je ostala zapamćena po neviđenim zločinima nad pripadnicima tadašnje JNA i srpskom nejači u BiH. Posle tridesetak godina oživeo ih je Bakir Izetbegović i formirao po istom scenariju. Ali, činjenica je da ovo nisu pretnje bez osnova. Dejtonskim sporazumom Federaciji BiH je pripalo nekoliko vojnih fabrika u kojima se proizvode municija, haubice i druga oprema, a istovremeno u ovaj deo BiH se vratio veliki deo dobrovoljaca iz ratova u Siriji i Avganistanu koji su tamo stekli zavidno ratničko iskustvo. Dakle, Bakir Izerbegović zaista ne preti praznom puškom. Ali, “rat ne bije svijetlo oružje, već srce u junaka” – poručuje general Anđić i dodaje da je “vrhunac ironije” to što zapadne sile, umesto da spreče moguću katastrofu u Bosni i kazne one koji zagovaraju ratnu opciju, optužuju Republiku Srpsku da je “neustavno braniti poštovanje Dejtonskog sporazuma”.

– Ratnim huškačima iz FBiH poručujemo da Republika Srpska nije repa bez korena. Njeni saveznici su Rusija, Kina, Srbija, neke zemlje EU i veliki deo slobodoljubivog sveta. Generali, oficiri i narod RS se ne zaklinju pojedincu i jednoj političkoj grupaciji. Njihova zakletva je za mir, jer rat ne donosi dobro, ali, ako zatreba braniće RS srcem, znanjem i do poslednjeg. Bošnjački narod mora shvatiti da u BiH umesto njih neće ratovati ni Nemci, ni Amerikanci, a da bi eventualni novi rat, bio mnogo krvaviji nego prethodni. Zato poručujem Bakiru Izetbegoviću da zaustavi bezumno srljanje u novi građanski rat – ističe general Anđić.

Miloš Milovanović, potpredsednik SO Srebrenica i član UO Veterana RS kaže da su u Federaciji BiH sve glasniji verski uzvici “Alahu ekber”, ali i formiranje paravojnih formacija.

– Kada tome dodamo činjenicu da u Memorijalnom centru Potočari bez ikakve reakcije međunarodne zajednice sve ove godine stoji i poruka “Da osveta bude pravda”, tada je jasno u kom to “političkom smeru” ide zvanično Sarajevo. To je nova opcija rata, a naravno da veterani Srpske u tom slučaju neće biti samo posmatrači kako bi spasli srpski narod od novih proterivanja i ubijanja i nestajanja sa ovih prostora – zaključuje Milovanović.

Za mir i napredak

– Naša opcija su mir i ekonomski prosperitet Republike Srpske, ali je očigledno upravo to trn u oku onih koji žele po svaku cenu da je ukinu. Srpska je sloboda za srpski narod za koju se moramo boriti i u ratu i miru, a veterani Republike Srpske će, to ne treba niko da sumnja, ponovo biti na braniku otadžbine – ističe Miloš Milovanović.

Poštujte Dejton

Gojko Simić, predsednik Boračke organizacije Srebrenice kaže da bi međunarodna zajednica, a prevashodno SAD, Nemačka i Velika Britanija trebalo energično da reaguju na otvorene pozive iz Sarajeva na nove oružane sukobe zato što su i same garanti Dejtonskog sporazuma.

– Zamislite situaciju da je neko veteransko udruženje iz Srpske uputilo javni poziv na mobilizaciju ili zapretilo Bošnjacima na način na koji se to gotovo svakodnevno može čuti iz Sarajeva. Ne samo što bi nas bombardovali, već bi nas i satrli kao narod. Nažalost, svi oni koji se deklarativno zalažu za očuvanje mira zapravo najviše čine da tog mira u Bosni ne bude. Borci Republike Srpske to neće dozvoliti, kao što neće dozvoliti da se otme i pedalj zemlje koju smo branili i odbranili svojom krvlju – ističe Simić.