Lična arhiva
Priprema za glavni događaj: Osmorka seniorske grupe KSZS

Salcburg je tokom leta nezamisliv bez letnjeg festivala Salcburger festšpile koji okuplja političare i ljubitelje kulture iz čitavog sveta, a otvaranje festivala postalo je nezamislivo bez srpske nošnje. Petu godinu zaredom članovi Kulturno-sportske zajednice Srba (KSZS) učestvovali su u programu otvaranja.

Dobra dugogodišnja saradnja sa predstavnicima gradskih ustanova doprinela je da su članovi najstarijeg srpskog udruženja u ovom gradu i pokrajini stalni učesnici važnih kulturnih dešavanja u Mocartovom gradu.

Osam članova seniorske grupe KSZS – Ivana Popović, Dragan Todorović, Danijela Vasić, Dejan Milosavljević, Anita Milosavljević, Boban Spasojević, Elfride Orbulesku, Srđan Milojević – sa još 92 igračka para ostalih grupa, učestvovali su u poznatom izvođenju “Igre baklji” koja privlači najviše posetilaca i predstavlja završni čin svečanosti otvaranja festivala.

– Lepo je videti našu srpsku nošnju u šarolikosti brojnih austrijskih nošnji koju su nosili ostali učesnici igre. Naši članovi toga dana bili su pravi predstavnici svoje matice i kulture. Na tome im veliko hvala – ponosno je ističe Nenad Šulejić predsednik KSZS.

Učesnike svečanog programa kao i brojnu publiku pozdravili su gradonačelnik Salcburga Harald Projner i guverner pokrajine dr Vilfred Haslauer.

Hiljade posetilaca

Festival se sastoji od brojnih pozorišnih predstava i koncerata i traje do kraja avgusta. Tradicija festivala u Salcburgu neguje se i čuva od 1920 godine.

Hiljade posetilaca iz čitavog sveta ispuniće narednih nedelja koncertne dvorane, trgove i ulice Mocartovog grada.