Balkan je mesto za katastrofe

0

Film o posledicama rata: Ekipa Krugova u Berlinu
 

Pred početak projekcije, Srdan je publici duhovito rekao da je "od nekih ljudi čuo da film nije loš". I zaista, publika je netremice pratila životne krugove oko priče o herojskom podvigu vojnika Srđana Aleksića (u filmu Marka) i na kraju aplauzom pokazala svoje oduševljenje i interesovanje za to kako je nastao.

– Kad je počeo rat, imao sam 18, a kada su se svi ratovi završili, imao sam 28 godina. Taj period je promenio moj život i shvatio sam da moram da napravim priču o tom vremenu – rekao je autor.

 

Vreme je za heroje

Novinar i moderator Rudiger Rosig je film odgledao tri puta i da mu je ušao u glavu, u srce, u bubrege.
– Film je jak. Znam tu priču i mislim da je bilo vredno napraviti film o tome. Vreme je da se govori o pravim herojima rata i posle rata, ljudima koji su se ponašali normalno i kada su nosili jednu, drugu ili treću uniformu. U svakoj vojsci na svetu ima onih koji su korektni i koji se tu nađu jer su mobilisani, ali se ponašaju kao ljudi, ali i drugih, koji se pretvaraju u čudovišta.

Iako su njegovi filmovi tematski vezani za Srbiju, Srdan je napomenuo da su oni istovremeno i univerzalni.

 

– Ako praviš dobre filmove, onda te razumeju u Koreji, Americi, Nemačkoj, Srbiji ili bilo gde.

Ideja za film se rodila u Vizbadenu, dok je sedeo sa Aleksandrom Risom i suprugom i producentom Jelenom, koja je ispričala da je čitala o vojniku Srđanu Aleksiću, mučki ubijenom u Trebinju 1993.godine jer je branio muslimanskog civila Alena Glavovića. Priča ih je sve duboko pogodila, a komentari iz svih krajeva bivše Jugoslavije su bili da je ono što je Srđan uradio pravo i retko herojstvo.

– Zato smo želeli da napravimo film ne o ratu, nego o posledicama, o nesreći rata. Katastrofe se dešavaju svuda, ali mi na Balkanu smo najbolji u katastrofama, mi smo eksperti za katastrofe – prokomentarisao je Srdan, što je izazvalo smeh u sali.
On je dodao da ovim filmom zatvara svoj lični krug o temi i osećanju rata.
Film je za godinu dana, od pobede na Sandensu preko Berlinala do sada osvojio više od 30 nagrada.

 

Život na poklon

Berlinskoj premijeri su prisustvovale i nemačke glumice Sara Daudamider i Geno Lehner, koje su glumile Harisovu kćerku i suprugu, kao i hrvatski glumac Leon Lučev, koji u filmu glumi Harisa, odnosno Alena Glavovića kojem je Srđan Aleksić spasao život. Spremajući se za ulogu, on je gledao intervju sa Alenom u Švedskoj.
– U razgovoru s novinarima on govori, govori i odjednom stane i kaže: "Ja hodam, a on leži ispod zemlje. Zapravo je moralo da bude obratno!" Njegov život je poklon – rekao je Lučev, koji je na kraju poručio da je sada spreman za komediju.

 

Pravila tržišta

Gledajući film koji je sinhronizovan na nemački, Srdan je morao da prizna da film gubi pomalo od svoje lepote i autentičnosti jer su po njemu glas glumca i interpretacija jako važni.
– Ali, to su pravila tržišta i za mene je i to u redu – rekao je Srdan za "Vesti".
– Današnji život u Srbiji je ekstremno interesantan: nije dobar za življenje, ali je dobar za umetnost i pokušaću da sledim taj put – dodao je on.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here