FOTO TANJUG/ DRGAN KUJUNDZIC/ nr
Emanuel Makron

Zapadni Balkan proključao je posle intervjua francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Bosna tempirana bomba.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zatražio je hitno objašnjenje francuskog ambasadora u Sarajevu, iako je Makron na pitanje “Ekonomista” o proširenju EU na Zapadni Balkan jasno upozorio da je ovaj deo Evrope pod ogromnim bezbednosnim izazovom zbog povratka džihadista sa Bliskog istoka.

– Ako ste zabrinuti za Zapadni Balkan, prvo pitanje nisu Makedonija ni Albanija, već BiH. To je tempirana bomba koja kuca tik uz članicu EU Hrvatsku i suočava se s problemom povratka džihadista – rekao je Makron.

Francuski predsednik prvo je u julu prilikom zvanične posete Beogradu ohladio nade srpskih evroentuzijasta, napominjući da EU mora da se reformiše pre proširenja. Time je proces učlanjenja Srbije u EU odložio u nedogled i iskupio se izlivima ljubavi na srpskom jeziku, koje je naplatio potpisivanjem sporazuma o isporuci raketa mistral i partnerstvu za izgradnju beogradskog metroa. I sve to nakon davanja francuskoj kompaniji koncesije na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Politički ponor

Već u oktobru pokazalo se da zeleno svetlo za pregovore o pristupanju EU zbog protivljenja francuskog predsednika neće dobiti Albanija i Severna Makedonija, koja je zarad tog cilja popustila pred Grčkom i promenila ime. Makedonski premijer Zoran Zaev sada je na ivici političkog ponora, a albanski predsednik Edi Rama nije pokazao uzbuđenje.

Makronov argument da Albanija ne može da otpočne pregovore jer mnogo Albanaca traži azil u Francuskoj pokazao se šupljim. U Francuskoj su prošle godine azil dobila 74 Albanca, a ostalih 8.000 su ekonomski migranti i mogu biti deportovani. Pri tom, holandski i danski premijer iskoristili su priliku i sakrili su se iza Makrona i odbili razgovore s Albanijom.

Sada je na red došla BiH, čime je Makron zapečatio na dug period težnje svih preostalih država Zapadnog Balkana za učlanjenjem u EU, mada se u Crnoj Gori nadaju da će ih zaobići ta sudbina.

Surova istina

Povodom proglašenja BiH za tempiranu bombu, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocenjuje za “Vesti” da je Makron suočio Zapad sa surovom istinom.

– Ono što je Makron rekao za BiH je poznato svakom ko se bavi bezbednosnom situacijom u regionu. Glavna pretnja ne dolazi iz RS, već su to ratnici džihada koji se vraćaju sa sirijskog ratišta – ističe Ćeranić i dodaje da sada niko iz Federacije BiH neće moći da zaustavi preokret u sagledavanju ovog problema.

Za pravo mu je dao i Milorad Dodik rečima da u Sarajevu napadaju svakoga ko neće da ćuti, pa je tako na red došao i Makron.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović kaže da misli da Makron ovim izjavama zapravo sebe pozicionira kao glavnog lidera Evrope u iščekivanju odlaska Angele Merkel. Za to vreme, na ledu ostaju zemlje Zapadnog Balkana koje dve decenije propadaju u nadi da će jednog lepog dana pristupiti EU.

Pređi brigo na drugoga

Portparol Islamske zajednice BiH Muhamed Jusić izjavio je da je iz Francuske u Siriju i Irak otišlo 1.900 ljudi, a iz Bosne samo 300, i to uglavnom žena i dece.

Dodao je i da Francuska očekuje povratak 450 džihadista, te da stoga ne vidi zašto je veći problem u BiH.

Vučić: Pitaću Makrona ko može u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za ponedeljak susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, kao i da će ga pitati ko može u EU.

Vučić u Ženevi učestvuje na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. On je istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

Profesor Darko Trifunović: Još gore na Kosovu

Stručnjak za bezbednost, profesor Darko Trifunović, ističe da je čudno što Makron ne apostrofira Kosovo, mada je u odnosu na broj stanovnika odatle regrutovano najviše boraca Balkanskog odreda Front Al Nusra.

– BiH je pod kontrolom NATO snaga, ali nikada nije bilo želje da se suprotstave narastajućem džihadu. Svi koji su do sada ukazivali na tu opasnost nazivani su srpskim propagandistima, a otvorili su oči i susreli se sa stvarnošću tek kada su džihadisti počeli da ubijaju i njihovu decu. U Francuskoj je trenutno deset puta više džihadista nego u Bosni. Kao što najveći centri za džihadizam nisu na Balkanu, već u Austriji, Nemačkoj i Francuskoj. Ali, najlakše je da se problem prebaci preko plota – ističe Trifunović.