J. L. Petković

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič navodi da je dijalog Beograda i Prištine trenutno “dalje od rešenja nego što je bio”.

Ovaj austrijski diplomata je rekao, u intervjuu za Kosovo online, i da su i EU SAD zauzete unutrašnjim problemima i da se u Vašingtonu na Balkan se više gleda kao “problem” Evropljana.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine stigao do one tačke da ne može biti daljeg napretka osim ukoliko i Priština ne ispoštuje dogovoreno – Zajednicu srpskih opština, Petrič navodi da “kategorične izjave poput one da nema napretka ako se to ne dogodi – uvek su teške”.

– Ideja o zameni područja bila bi takva alternativa, koja se, međutim, čini da je isključena pod sadašnjim uslovima. Što se tiče zajednice/asocijacije srpskih opština, treba napomenuti da se Priština obavezala na njenu primenu u međunarodnom sporazumu koji je obavezujući prema međunarodnom pravu, Briselskom sporazumu, koji je takođe ratifikovao Parlament u Prištini. Smatram da su zahtevi za sprovođenje obećanja i poštovanje ugovora potpuno prirodni i razumljivi – to bi trebao biti minimum za Prištinu – naveo je Petrič.

Upitan da li očekuje neke promene imenovanjem Gabrijela Eskobara za novog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Petri kaže da je uveren da će nova administracija imati drugačiji pristup nego u vreme Trampa.

– No, to nije zbog Palmera ili Eskobara – kao službenik od 2016. do 2020. Palmer je na kraju morao da sprovede i izvrši političke smernice Trampove administracije. Pretpostavljam da ćemo s jedne strane videti povratak na tradicionalne američke pozicije u suočavanju s regionom – uostalom, Bajden je od devedesetih aktivno uključen u oblikovanje američke politike na Balkanu. S druge strane, može se reći da su Balkan i jugoistočna Evropa u celini manje važni u američkoj politici nego ranije. SAD su veoma zauzete unutrašnjim problemima, a vreme amerićke nesporne nadmoći u svetu se bliži kraju. Vašington pažljivije posmatra Peking i Moskvu, kao i globalne izazove poput sajber-kriminala, klimatskih promena i slično – na Balkan se u Vašingtonu sve više gleda kao na ‘problem’ Evropljana – kazao je on.

Na pitanje da li se uopšte nazire “kraj” dijaloga Beograda i Prištine, Petrič odgovara:

“Bojim se da smo trenutno izgleda dalje od rešenja nego što smo bili u prethodnim godinama. Međutim, ako sam nešto naučio iz svog iskustva kao diplomata, to je da je bolje ne davati predviđanja. Rešenja i novi pristupi u konfuznim situacijama često dolaze potpuno neočekivano …”

2 COMMENTS

  1. Diplomata? Odmah su se nasli na strani amerikanaca a zaboravio je gostoprimstvo srbije. Brisi bre i daleka ti kuca vecno.

  2. Samo polako, EU i USA će imati druge probleme, i ćao Kosovo. Mozda za 10 godina a mozda za 100 godina. Ali kad se to bude desilo, onda ćemo mi da pregovaramo sa albancima na potreban način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here