Balkanski post

0

Reuters/S.Z.
Još jedna neizvesna godina pred nama: U regionu se već odavno ništa ne menja, osim cena
 

U Srbiji se za nastupajuću godinu najavljuju veće cene struje, gasa i namirnica. Slatkiši, alkoholna pića i grickalice poskupeće 15 odsto, dok riblje i mesne konzerve poskupljuju osam odsto.

Stalni pad dinara uzrokuje i konstantno povećavanje cena uvozne robe, pa se građani Srbije posle božićne prasetine spremaju da poste do Uskrsa. Ekonomisti upozoravaju trgovce da su plate i penzije smanjene pa im ništa ne vrede najavljena poskupljenja, kad je kupaca sve manje.

U Bosni su od 1. januara poskupeli struja i cigarete, pa Bosancima preostaju jedino tablete za smirenje i telefoniranje koje će biti jeftinije u 2015. godini. U Republici Srpskoj poskupljuje voda, prvi je na spisku Prijedor, pa od struje i vode Bosancima raste pritisak. Makar znaju koliki su im računi, jer druge proizvode uglavnom ne znaju koliko su platili, ono što je nekad bilo pakovanje od 500 g preko noći se pretvorilo u paketić od 400 g, a cena je navodno ostala ista.

Hrvate očekuju veće cene nekretnina jer od 1. januara porez za građevinsko zemljište odleteo je sa pet na čitavih 25 odsto, a štetiše će plaćati porez na kamatu.

Po pisanju "Ekonomista", Srbija i Hrvatska nalaze se među 10 ekonomija sa najlošijim prognozama za ovu godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here