Z. M.
Druženje i priča na srpskom: Najmlađi Bambijevi folkloraši

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča, uprkos strogim propisima i zahtevima vlasti, nastavilo je rad u svim sekcijama. Velika ljubav prema tradiciji i kulturi i porodična atmosfera u ovom društvu vratili su stare i privukli nove ljubitelje dobrog druženja svih starosnih dobi.

– Uprkos strogim merama i obavezama periodičnog testiranja, zadovoljni smo odzivom članstva i veoma se radujemo što konačno možemo da nastavimo rad. Zbog velikog interesovanja bilo je neophodno pružiti mogućnost članovima velike porodice Bambija da se ponovo okupe i druže. Zahvalni smo gradskim i opštinskim vlastima na podršci koju su nam u ovim teškim vremenima za sport i kulturu pružili – izjavio je Aleksandar – Saša Stanković predsednik Bambija.

On dodaje da je ova nedaća, koja je zadesila ceo svet, stavila na probu našu ljubav i odnos prema kulturi i sportu, ali da tu nema bojazni, što dokazuju i reči najmlađih članova.

Devetogodišnja Sara Blagojević iz Bambija kaže da su joj nedostajali druženje, igranje i mogućnost da priča srpski jezik sa vršnjacima. Anđelina Tomić iz pionirskog ansambla dodaje da joj je nedostajao folklor zato što ga voli, odnosno voli da igra i provodi vreme sa drugaricama i drugovima u Bambiju.

Uželeli se jedni drugih: Pionirski ansambl

Pored dece, ponovnim susretima raduju se i roditelji, koji u toku probe koriste priliku da se međusobno druže i razmene informacije.

Između ostalog, vredni članovi porodice Bambi, odnosno izvođačkog i omladinskog ansambla iskoristili su ovo vreme za renoviranje prostorija i poboljšanje uslova rada.

KSD Bambi planira da u poslednjoj nedelji juna održi svoju tradicionalnu manifestaciju Dečji festival, osmi po redu, gde će mladi imati prilike da se upoznaju sa raznim instrumentima, oprobaju u pevanju i igranju, pisanju pesama, a ove godine i slikanju uz mentorstvo Dunje Perović, naše sada već poznate bečke slikarke.

Dobili Uneskov sertifikat

Dužu pauzu u radu kluba članovi uprave KSD Bambi iskoristili su za jačanje odnosa sa srodnim udruženjima i povezivanje sa eminentnim evropskim kulturnim institucijama. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, dobili su zvanični sertifikat Unesko kao priznati Evropski čuvari znanja, nauke i kulture i samim tim postali članovi Međunarodnog saveta za igru i ples (The International Dance Council CID).

Umetnički direktor i dugogodišnji umetnički rukovodilac folklorne sekcije Vladan Radojković naglašava da je članstvo u ovim institucijama dobro i da je neophodno za podizanje svesti o folkloru, a ujedno i kvaliteta igre.

Spremaju se za dečji festival: Mališani iz školice folklora

Turnir u avgustu

U vreme zaključavanja i strogih mera, oazu normalnog života za članstvo ovog društva predstavljalo je Bambi jezero koje vredno održava Ribolovačka sekcija na čelu sa Dejanom Jovićem.

Fudbaleri Bambija, na čelu sa sportskim referentom Ljubišom Savićem i trenerom Draganom Milićem, nastavili su polusezonu u bečkoj Klajnfeld ligi i igraju za prelazak u viši rang. Zbog velikog broja iskusnijih ljubitelja fudbala u ovoj sekciji, iz Bambija najavljuju formiranje veteranske ekipe koja će se takođe takmičiti u ovoj ligi.

– Planiramo i ovog leta u avgustu da održimo naš tradicionalni fudbalski turnir koji je svojevrstan praznik sporta i druženja. Očekujemo brojne ekipe i naravno, naše drage pobratime iz Trsta – najavio je Savić.