Ban Ki Muna brine ponašanja Prištine

0

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun

 

"Zabrinut sam zbog mogućeg porasta napetosti na severu Kosova, ako vlasti u Prištini ne budu sprovodile svoju strategiju na transparentan način i u dijalogu sa lokalnim zajednicama i drugim relevantnim stranama", navodi se u izveštaju Ban Kimuna Savetu bezbednosti UN.

Ban Kimun je u izveštaju zatražio od svih strana da usvoje "praktične mere" za približavnje albanske i srpske zajednice na Kosovu.

 

"Dugoročna stabilnost i razvoj Kosova i regiona zavise od uspešnosti procesa pomirenja među zajednicama", navodi se u dokumentu.

 

Generalni sekretar UN je, u izveštaju, čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na zalaganju za pomirenje tokom posete severu Kosova u januaru. Prvi čovek svetske organizacije podvukao je da "osetljiva pitanja" u vezi sa severom Kosova mogu da se "rešavaju samo na miran način i kroz konsultacije i kooridnaciju svih relevantnih strana".

 

U izveštaju se navodi i da misija UN na Kosovu (UNMIK) nije bila konsultovana u razradi i primeni nove politike za sever Kosova koju srpska strana vidi kao "provokaciju".

 

Bezbednosna situacija je "i dalje relativno mirna, ali krhka", ocenjuje se u izveštaju, uz navođenje slučajeva nasilja uključujući i ubistva.

 

Generalni sekretar UN naglasio je da UNMIK, čija je misija da obezbedi sigurnost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava, nastoji da nastavi da obavlja ulogu posrednika između strana kako bi se pronašla rešenja za praktične probleme, bez rešavanja pitanja statusa.

 

Navodi se, međutim, da "razgovori o praktičnim pripremama za postizanje punog funkcionisanja sudstva i carine na severu Kosova nisu napredovali, ali da se konsulatcije Beograda i Prištine nastavljaju".

 

Pomak, dodaje se, nije postignut ni u rešavanju problema snabdevanja srpskih sela na Kosovu električnom energijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here