Banatski paori hrane poplavljenu stoku

0

Treba nahraniti životinje koje su preživele, voda odnela letinu i hranu
 

Iz Nove Crnje, opštine sa 10.000 stanovnika i jedne od 40 najnerazvijenijih u Srbiji, prikupljeno je sedam šlepera poljoprivrednih proizvoda brašna, baliranog sena i kukuruza, pored toga prikupljeni su i i hrana, sredstva za higijenu i odeća.

 

Predsednik Opštine Nova Crnja Pera Milankov rekao je da su dva šlepera već upućena za Požarevac, dva će biti poslata u Trstenik i jedan u Obrenovac.

 

Pomoć prikupljaju i poljoprivrednici iz Žitišta koji će, kako je dogovoreno, u poplavljena područja uputiti preko 20 tona kukuruza. Pored Žitištana u akciju su se uključili poljoprivrednici Međe, iz žitištanske opštine, koji su za ugrožena područja skupili tri tone kukuruza, 2.000 bala lucerke i sena.

 

Međanci najavljuju još akcija tokom leta kad je u planu da se skupi više tona žita koje će biti takođe upućeno poplavljenim građanima.

 

Firma Raca iz Zrenjanina isporučio je opštinskom štabu preko 600 bala lucerke koje će zajedno sa drugim donacijama biti isporučene poljoprivrednicima u poplavljenim područjima.

 

Pomoć koja je prethodnih dana prikupljana u Srpskom i Novom Itebeju danas je poslata u Smederevsku Palanku. Vozilom zemljoradničke zadruge Mrkšićevi salaši četiri tone razne pomoći upućeno je u Crveni krst u ovom gradu odakle će biti podeljena građanima koji su nastradali u poplavama.

 

U Zrenjaninu, posebno u naseljenim mestima na području tog grada, organizovana su prikupljanja stočne hrane, a veliki deo već je otpremljen na poplavom ugrožena područja.

 

Načelnik srednjobanatskog upravog okruga Dušan Šijan uputio je danas apel vlasnicima kamiona i drugih prevoznih sredstava da pomognu u otpremanju prikupljene hrane, vode i stočne hrane za poplavljena područja. "Nedostaje kamiona i zamolio bih sve da se jave i pomognu", rekao je Šijan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here