Bandić ostaje u pritvoru: Sudija samo njemu odbio kauciju

0

Ovde potpis

Jednom od najuticajnijih hrvatskih političara koji je na sud doveden iz zatvora u zagrebačkom Remetincu, odbijena je kaucija od 5,8 miliona kuna (757.000 evra) za odbranu sa slobode.

 

Njegov advokat ranije je rekao da Bandić nije ponudio plaćanje kaucije u gotovini, već hipoteku na jednu nekretninu.

 

Za razliku od Bandića, ostalim osumnjičenima odobrena je kaucija u rasponu od 75.000 kuna (10.000 evra), do 4, 2 miliona kuna (548.000 evra), koliko je ponudio direktor firme Bramgrad Branimir Mihaljević, preneli su mediji.

 

Kaucija je, uz ostavku na funkciju, prihvaćena i predsedniku uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću i to u iznosu od 2,4 miliona kuna (313.000 evra).

 

Tužilaštvo je najavilo žalbe na odluku o prihvatanju kaucija.

 

Novo ročište zakazano je pošto je Vanraspravno veće krajem prošle sedmice iz procesnih razloga ukinulo prethodno rešenje o određivanju jednomesečnog pritvora za Bandića i za ostalih 11 osumnjičenih za koje je tužilaštvo tražilo određivanje te mere.

 

Odlukom vanraspravnog veća, jedan od najpoznatijih osumnjičenih u tom slučaju, preduzetnik Petar Pripuz izašao je u petak iz istražnog zatvora pošto je uplatio milion evra kaucije.

 

Premijer Milanović: Hapšenje Bandića – sramota za Hrvatsku

 

Uz njega su na slobodi, uz kauciji od po 100.000 kuna (oko 13.000 evra), i Miro Laco, šef kabineta gradonačelnika Zagreba i Ivan Markus iz Gradske kancelarije za javnu nabavu.

 

Istragom u slučaju "Agram" obuhvaćeno je 16 osoba i dve firme. Svi osumnjičeni uhapšeni su pre desetak dana, a pritvor je određen za 12 osoba.

 

Bandića srušila korupcija

 

Na dugom popisu osumnjičenih su i gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko i direktor Plinare Ante Dodig.

 

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je istragu zbog sumnje da je izvršeno više koruptivnih krivičnih dela u kojima je Bandić naveden kao veza svih osumnjičenih, s izuzetkom dva slučaja nezakonitog zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Slobodan Ljubičić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here